Nemzetközi gazdaság

A vágtázó részvények fittyet hánynak a Fedre

Korábbi kamatemelést valószínűsíthet az amerikai jegybank jövő heti ülése. A rendüleletlenül emelkedő részvénypiacokon több kockázattól is tartanak, de a Federal Reserve jelzéseitől nem igazán.

Miként ezt az Európai Központi Bank (EKB) is tette, várhatóan a Federal Reserve is folytatja szerdai ülésén az araszolást a rekord mennyiségi lazítás – a piaci eszközvásárlások – lassítása felé, ami végül megteremti majd az alapot, hogy elkezdjék emelni rekord alacsony kamataikat. A világ piacain árgus szemekkel figyelik, ez a folyamat nem hoz-e meglepő fordulatokat, amelyek megkergíthetnék az árfolyamokat. 

A múlt évi válság ellenére szédítő sebességgel emelkedő részvénypiacokon látnak kockázatokat a befektetők

– figyelik többek közt a törékennyé vált kínai ingatlanszektor fejleményeit –, de úgy tűnik, a Fed eheti, és azután várható lépéseitől nem féltik a ralit.

Fotó: Daniel Slim / AFP

A Bloomberg pénteken közzétett elemzői felmérése szerint a Fed várhatóan arra tesz majd célzást szerdán, hogy novemberben bejelenti pénzbőségteremtő eszközvásárlásai lassításának menetrendjét. Most még nem,  hisz az elmúlt hetek gazdasági adatai vegyesek voltak: az szárnyal, de a még nem nyerte vissza régi erejét, és a fogyasztói bizalom évtizedes mélypont közelében tántorog. 

Az ülésen ugyanakkor könnyen megtörténhet, hogy a 18 döntéshozóból a júniusi hét helyett most már többen jelzik előre azt, hogy az első kamatemelés már 2022-ben megérkezhet.

Az emelések várt lefutásának változása idézhet elő valamekkora átrendeződést a kötvényhozamokban, és akár a részvénypiacokon is. Ha más egyéb nem változik, az amerikai részvényindexekben nem valószínű sokk az elemzők szerint (és egyébként sem). Ez ügyben Nagy Bertalan, a Concorde Értékpapír privátbanki üzletfejlesztési igazgatója a múltból olvasott: azt találta, hogy ha 2022-ben a Fed egy óvatos 25 bázispontos kamatemeléssel kezd, ahogy 2015 végén tette, akár következhet egy zuhanás a részvényindexekben, amint ez 2016 elején történt.  

A kezdeti riadalom után azonban a befektetők rájönnének, hogy pont azért kell kamatot emelni, mert a gazdaság dübörög, tehát visszatérnek a tőkepiacokra

– írta a Condorde blogon.

Negyedéves, szeptemberi globális piaci kitekintőjükben a Société Générale elemzői 49 százalékon változatlanul hagyták a részvények ajánlott súlyát az ideális befektetési portfólióban, az amerikai papírokét pedig 13-ról 18-ra emelték, miközben az európai részvényekét jelentősen csökkenteni javasolják (és egyébként vásárlásra ajánlják az euró ellenében a három fő közép-európai devizát is, köztük a forintot). Kockázatnak tartják, hogy a Fed gyorsabban szigorít a vártnál, de úgy vélik, a befektetők ebben a tekintetben túl óvatos pozíciókat építettek ki. A francia bankház szakemberei valamennyi fő részvényindexben további szép emelkedést várnak, még a kínaiakban is, az amerikai S&P 500 index például szerintük a jelenlegi 4450 pont körüli szintről az év végére 4700-ra – a tavaly tavaszi mélypont duplájára –, 2022-ben 5000, 2023 végére pedig 5400 pontra emelkedhet tovább.

Előbb emelhet kamatot az EKB is

Az eurózóna jegybankjának eddig még nem publikált belső modelljei szerint az EKB 2025-re elérheti két százalékos inflációs célját, amiből arra lehet következtetni, hogy már 2013-ban elkezdheti emelni kamatait - jelentette pénteken a Financial Times. Ez egy évvel korábbi lenne az eddigi várakozásnál, bár egyes piaci szereplők már eddig is 2013-at áraztak be, és ezt erősítik meg Philip Lane, az EKB főközgazdásza kommentárjai is, amelyeket az egyik német bank közgazdászaival folytatott eheti telefonbeszélgetésében tett az inflációs kilátásokról – írta a brit lap.

kamatok Federal Reserve - Fed részvénypiac S&P 500
Kapcsolódó cikkek