A horvát turizmus a vártnál jobb eredményeket produkált, igaz a számok még most is messze elmaradnak a rekordnak számító 2019-es évtől. A horvát Turisztikai és Sportügyi Minisztérium legfrissebb adatai szerint

az év első nyolc hónapjában 10,7 millió turista érkezett az országba, akik összesen 67,9 millió vendégéjszakát töltöttek az Adrián. Ez 56, illetve 43 százalékkal több mint a tavalyi évben.

A legtöbb, közel 16 millió éjszakát a német vendégek töltöttek itt, akiket a hazaiak követtek 10 millió éjszakázással. Utánuk a szlovének, lengyelek és az osztrákok következnek nyolc, hét, illetve ötmillió vendégéjszakával.

Fotó: Hemis via AFP

Ami a magyar turistákat illeti, 414 ezren döntöttek úgy, hogy idei nyaralásukat az Adrián töltik. Ők összesen 2,3 millió vendégéjszakát töltöttek a horvát tengerparton.

Ez jelentős növekedés a tavalyi évhez képest, mikor is csak 222 ezer honfitársunk utazott Horvátországba és töltött 1, 2 millió éjszakát ott. Ami a horvát idegenforgalom egészét illeti, a legtöbb látogató a tengerpart északi részén lévő Isztria megyébe érkezett. Őket a Fiume (Rijeka) központú Tengermellék-Fennsík, illetve Split-Dalmát megye követi. A turisták körében a legnépszerűbb városok idén Rovinj és Poreč voltak, de a magyarok kedvence Vír is felfért a három leglátogatottabb helyszín listájára. Érdekes módon az előző évek nagy kedvence, Dubrovnik idén csak az ország negyedik leglátogatottabb turistacélpontja lett.

Az idei turista idénnyel a körülményekhez képest a horvát kormány is elégedett. Ez számukra azért is jó hír mert közvetett módon az ország gazdaságának közel egy harmadát teszi ki az iparág és az azt kiszolgáló tevékenységek.

A pénzügyi tárca ugyan még nem rendelkezik pontos adatokkal, de a tárcavezető szerint a turistáknak köszönhetőn megközelítőleg 7 milliárd euro folyt be idén az államkincstárba. Ez az összeg 2019-ben, a horvát turizmus valaha volt legjobb évében 12 milliárd volt.

A koronavírus delta variánsának rohamos terjedése miatt már augusztus elején veszélybe került a horvát turizmus. Voltak olyan előrejelzések, melyek a tavalyi évhez hasonló forgatókönyvet vizionáltak, melyek szerint augusztustól ismét jöhettek volna a lezárások. A fertőzést viszont sikerült annyira lelassítani, hogy az ország a nyár folyamán ne kerüljön fel az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ vörös listájára. Ez a helyzet viszont szeptember 9-én megváltozott, ugyanis az országban a napi új fertőzöttek száma ezer fölé kúszott.

A magas fertőzési ráta ellenére Horvátország egyelőre mégsem szigorít. Maszkot ugyan kell viselni az üzletekben és a tömegközlekedésen, de az országban az élet szinte ugyanúgy működik, mint a járvány előtt.

Az iskolákban az oktatás jelenléti formában kezdődött meg, és szabadtéri rendezvényeket is tartanak. Fontos viszont észben tartani, hogy az országba védettségi igazolvánnyal vagy negatív koronavírus teszttel lehet csak belépni. Arról, hogy lesznek-e esetleg további szigorítások a válságstáb dönt. A testület tagjainak szakvéleménye viszont nagyon eltér, míg egyesek szigorítanának, mások a korlátozások teljes eltörlését szorgalmazzák. A jelenleg hatályos járványügyi intézkedések szeptember 15-ig érvényesek.