A korábbi 3,9 százalékos gazdasági növekedési előrejelzését 2,6-re módosította a kieli Institut für Weltwirtschaft (IfW) gazdaságkutató intézet. A prognózis szerint az idei lemaradást azonban jövőre igyekszik majd behozni a német gazdaság, amikor 5,1 százalékos növekedési lendületet vesz az eddig várt 4,8 helyett. A bővülési ütem aztán 2023-ban 2,3 százalékra mérséklődik.

Fotó: Shutterstock

A válság utáni helyreállítás változatlanul zajlik, mindössze egy „zökkenőről” van szó – idézi az MTI Stefan Koothst, az IfW konjunktúrakutatási igazgatóját. A késlekedés miatt a német gazdaság 2022 első negyedében éri el a válság előtti teljesítményszintet. A német gazdaság 320 milliárd eurós teljesítménykiesést szenved el a koronavírus-válság miatt 2020 és 2022 között az IfW számításai szerint.
 

Jövőre már elhárulnak a kontaktintenzív szolgáltatásokat hátráltató akadályok is, a szolgáltató szektor visszazökkenhet a normális kerékvágásba, ami jelentős lökést ad majd a gazdasági növekedésnek. 

A beszállítói láncokat terhelő fennakadások feloldódásával a feldolgozóipar nekiállhat a rekordnagyságú megrendelésállomány ledolgozásának. Addigra a lakosság felhalmozott vásárlóereje áll majd szemben a megrendeléseit teljes kapacitáskihasználtsággal teljesítő feldolgozóiparral. „Így néz ki egy önfenntartó fellendülés” – hangsúlyozta Kooths. Hozzátéve, hogy a konjunktúraélénkítő programok folytatása akkor már olaj lenne a tűzre, és csak destabilizálná a folyamatot.
 

A megrendelésállomány és a feldolgozóipar kapacitáskihasználtsága között eközben még történelmi távlatban sem tapasztalt mértékben szélesre nyílt a szakadék az alapanyag-ellátás hiánya miatt. A Los Angeles-i és a kínai Ningbo-Csousan konténerkikötők előtt jelenleg a világ tengeri szállítókapacitásának 6 százaléka vesztegel. Az ilyen jelenségek nem tesznek jót a német gazdaság teljesítményének és magasba nyomják az árakat – mondta Gabriel Felbermayr, az IfW elnöke.

A lakossági fogyasztás az elkövetkező években az újkori történelemben nem tapasztalt nagy lendülettel növekszik majd, mivel a járványvédelmi korlátozások idején 200 milliárd eurónyi vásárlóerő torlódott fel. Ez a vásárlóerő külön lendületet ad majd a megszokott fogyasztási szokásokhoz való visszatérés egyébként is expanzív gazdasági hatásának.
A fogyasztói árak az idén átlagban 2,9 százalékkal, harminc éve nem tapasztalt mértékben emelkednek, úgy, hogy az év második felében az infláció eléri a 4 százalékot is. Azzal együtt is, hogy az átmeneti tényezők jövőre már valószínűleg kiesnek az inflációs hatások közül, a 2 százalékos szintre az áremelkedés mértéke csak 2023-ban húzódik vissza.
A növekedési ütem idei lassulása némileg visszaveti a foglalkoztatási helyzet javulását is, jövőre azonban a munkanélküliségi ráta már a válság előtti szint közelébe mérséklődik. 

Az IfW az idén 5,7 százalékos munkanélküliségi rátára számít, ami 5,3-re csökken jövőre és 5,1-re 2023-ban. 

Az ipari termelés fellendülésével az export és a beruházások is bővülésnek indulnak. Az export jövőre 8,1, a következő évben 5,8, majd 4,2 százalékkal növekszik. A beruházások jövőre 3,1, 2022-ben 6,2, majd 4,6 százalékkal emelkednek majd az IfW prognózisa szerint.