Nemzetközi gazdaság

Itt az első norvég kamatemelés is, és ötnél nem is adják alább

A Norges Bank is csatlakozott azokhoz a központi bankokhoz, amelyek a gazdasági kilábalás közepette megemelkedő inflációval szembesülve megkezdték kamataik emelését.

A nulláról negyed százalékra emelte a várakozásoknak megfelelően irányadó kamatát a Norges Bank, csatlakozva azon jegybankok egyre hosszabb listájához, amelyek az idén elkezdték kamataik normalizálását a rekordalacsony szintekről, miután az évekig vérszegény ez évben világszerte megugrott.

Fotó: Esten Borgos / norges-bank.no

A tanács jelenlegi értékelése alapján a kilátásokról és a kockázatok mérlegéről az irányadó kamatot decemberben nagy valószínűséggel tovább emeljük

– idézte Oeystein Olsent, az intézmény elnökét a bank közleménye.

A monetáris tanács összesen négy további emelést jelez előre 2022 végéig, amelyek 1,25 százalékra vinnék fel az irányadó kamatot. A múlt évben háromszor csökkentettek kamatot, miközben a gazdaság a pandémia okozta válsággal küzdött. A járványzárlatok feloldása után augusztusban 3,4 százalékra emelkedett a norvég éves infláció a júliusi háromról.

A norvég korona már a – nem meglepő – döntés előtt erősödött. A bejelentést követően röviddel majdnem egy százalékkal erősebben kereskedett a tegnapinál a dollár ellenében, egyhetes csúcson, 8,57 környékén, és fél százalékot erősödött az eurókeresztben, 10,07 környékére.

Csütörtökön ülést tartott a svájci jegybank is, amely azt jelezte, hogy a monetáris politika belátható időn belül ultralaza marad.

monetáris szigorítás jegybanki alapkamat Norvégia
Kapcsolódó cikkek