Nemzetközi gazdaság

Megtépázta a hurrikán, de tovább nőtt amerikai ipari termelés

A várakozásnak megfelelően, 0,4 százalékkal emelkedett augusztusban az Egyesült Államok ipari termelése az előző hónaphoz képest - közölte a Federal Reserve. Ez már a negyedik egymást követő hónap, amikor bővülés van, a kilábalás egyenletesebb, mint Európában.

Fele akkora ütemben, mint az előző hónapban, de negyedik hónapja ismét nőtt augusztusban az amerikai ipar termelése. A 0,4 százalékos bővülés megegyezett az elemzők várakozásával. 

Fotó: ALEXANDER GERST

Az amerikai ipar teljesítménye egyenletesebb, mint az euróövezeté, ahol a másfél százalékos júliusi növekedést megelőző két hónapban visszaesett a volumen. (Az augusztusi adat még nem ismert.) Pedig az amerikai gazdaságot is sújtják az európaihoz hasonló problémák: 

az alapanyagok, így a félvezetők és a munkaerő hiánya, a szállítási késedelmek és a járvány folytatódása. Ráadásul augusztusban az Egyesült Államokban volt még egy hátráltató tényező: az Ida hurrikán a becslések szerint 0,3 százalékponttal fogta vissza az ipari termelés növekedését.

Éves szinten 5,9 százalékkal nőtt az ipar termelése Amerikában. Az elmúlt hónapokban Európához hasonlóan lassult a növekedési ütem, hiszen a tavaly tavaszi zuhanás utáni hónapokban már újra nőtt a kibocsátás az óceán mindkét oldalán.

Ráadásul augusztusban az Egyesült Államokban volt még egy hátráltató tényező: az Ida hurrikán a becslések szerint 0,3 százalékponttal fogta vissza az ipari termelés növekedését. 

A vihar miatt egyes vegyipari és finomító üzemek munkája szünetelt, a feldolgozóipar termelése mégis 0,2 százalékkal nőni tudott. A bányászatban azonban 0,6 százalékos visszaesés volt, mivel a hurrikán az olaj- és gázkitermelésben fontos Mexikói-öbölben is fennakadásokat okozott. Közben a közszolgáltatók teljesítménye 3,3 százalékkal nőtt, mert a szokatlan meleg miatt többet működtek a légkondicionálók.

Egyesült Államok ipari termelék kilábalás
Kapcsolódó cikkek