Nemzetközi gazdaság

Nekilódult az euróövezeti ipari termelés

A júniusi csökkenés után júliusban növekedett régiónk fő kereskedelmi partnere, az euróövezet ipari termelése havi alapon, bár az éves index lassulást mutat a bővülésben.

Az euróövezet ipari termelése 1,5 százalékkal növekedett júliusban az előző hónaphoz képest az Eurostat adatai szerint, behozva az elmaradást a májusi 1 és a júniusi 0,3 százalékos csökkenés után. Az adat jóval meghaladta az elemzők 0,6 százalékos konszenzus előrejelzését, vagyis az alapanyaghiány és a szállítási nehézségek hátráltatta ipari teljesítmény gyorsabban javult az euróövezetben, amely Magyarország, illetve a közép-európai régió legfontosabb kereskedelmi partnere.

Fotó: Vemi Zoltan / VG

Éves alapon az áprilisi 39,3 százalékos csúcshoz képest tovább lassult a növekedés üteme, 7,7-re, ami a bázisadatokból is következik, hiszen a járvány okozta tavaly tavaszi sokkot követő hónapokban már javult a teljesítmény. A termelési eszközökből előállított volumen júliusban 2,7 százalékkal ugrott meg júniushoz képest az előző havi 1,1-es visszaesés után, éves alapon pedig 5,9 százalékkal emelkedett. A nem tartós fogyasztói áruk termelése havi alapon 3,5, éves alapon 10,1 százalékkal nőtt, a félkész termékeké és a tartós fogyasztói javaké az előző év azonos hónapjához képest 11,2, illetve 9,8 százalékkal.

eurózóna ipari termelés
Kapcsolódó cikkek