Nemzetközi gazdaság

Novemberben jöhet a Fed visszafogás, de nincs határozott ígéret

A Federal Reserve tulajdonképp bejelentette pénzbőség-teremtő eszközvásárlásai visszafogásának kezdetét, a dollár árfolyamának ingadozása a bejelentést követően azonban jelzi: a befektetőkben hiányérzetet hagyott, hogy a jegybank nem adott meg határozott időpontot.

Hamarosan kisebb értékben vásárolhat kötvényeket a Federal Reserve, mint a jelenlegi havi 120 milliárd dollár - jelentette be mai ülése után a világ legnagyobb gazdaságának jegybankja. Az elemzők arra számítottak, hogy az év utolsó hónapjaiban kezdődhet a mennyiségi lazítás visszafogása (a piaci zsargonban "tapering"), de közleményében a Fed nem adott konkrét időpontot, bár az ezt követő sajtótájékoztatón Jerome Powell elnök jelezte: ez már a következő, november 2-3-ai ülésen megtörténhet, és a folyamat a jövő év közepére be is fejeződhet. 

Fotó: AFP

A "tapering" egy hosszabb folyamatot vezet be, amelynek során várhatóan az irányadó kamatot is megemelik rekord alacsony 0-0,25 százalékos szintről, és a Fed döntéseiből és kommentárjaiból ennek kezdetére igyekeznek következtetéseket levonni a piacokon, bár Powell korábban is jelezte - és ezt ma is megismételte -, hogy nem érdemes ezt az összefüggést kutatni, mert a kamatemelések kezdete külön döntés lesz. 

A piacok ingadozása a közlemény, illetve a sajtótájékoztatón elhangzottak nyomán jelezte, hogy valóban nem könnyű kiolvasni a jövőt a Fed döntéseiből.  

A dollár a közlemény hatására némileg erősödött az euró ellenében,  majd hirtelen fordulattal 1,175 környékére vonult vissza, de aztán a sajtótájékoztató közben átszúrta az 1,17-es vonalat, idei leggyengébb szintjének környékére szorította vissza az eurót. Az  S&P 500 részvényindex már korábban 1,3 százalékkal is járt feljebb, ami július óta a legnagyobb napi nyereség. A közleményt követően a papírok tovább emelkedtek, majd a dollár erősödésével párhuzamosan valamelyest visszavonultak.

A dollárt támogathatta, hogy a döntéshozók ma közzétett új előrejelzéseiben a 18 döntéshozó immár fele 2022-re várja az első emelést. Júniusban még csak heten voltak, és a medián előrejelzés immár az irányadó kamat enyhe emelkedését mutatja 2022 végére, a 2024-re most először előrejelzett szint pedig 1,8 százalék. 

A döntéshozók 3,4-ről 4,2 százalékra emelték a személyes fogyasztást tükröző PCE inflációra vonatkozó előrejelzésüket erre az évre, 2022-re azonban már 2,1 százalékra várják visszaesni a rátát, ami nem haladja meg lényegesen a Fed két százalékos célját. 

Powell a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a korábbi években vérszegény, idén azonban felszökő inflációt tekintve a Fed már elérte a kívánt jelentős haladást, a pandémia megtépázta munkaerő-piacon azonban - ahol a teljes foglalkoztatás elérése a cél - még nem ment teljesen végig az úton a gazdaság (vagyis a "tapering" novemberi kezdete nem ígéret). 

mennyiségi lazítás infláció Federal Reserve - Fed kötvényvásárlási program fomc irányadó kamat
Kapcsolódó cikkek