Végeztek az Északi Áramlat II. gázvezeték utolsó csövének hegesztésével is – jelentette be a projekt üzemeltetője, a Nord Stream 2 AG. Az elemet hamarosan leengedik a Balti-tenger mélyére a németországi vizeken, majd összeköti vele a vezeték németországi és dániai szakaszát. A létesítmény üzemeltetési engedélyét az év végéig várja a társaság a Russia Today tudósítása szerint. Érdekesség, hogy az utolsó cső a munka során elkészített 200 858-ik a sorban.

A párhuzamosan haladó csőpárból álló vezeték éves kapacitása mintegy 55 milliárd köbméter lesz. A gáz a szibériai mezőkről érkezne, és jutna az Északi Áramlat II-át Németországba, azon keresztül pedig bárhová, Európába.

Lényeges, hogy az Északi Áramlat II. nyomvonala Oroszországon kívül csak a tenger alatt halad, vagyis elkerüli a korábbi meghatározó tranzit útvonalakat, azaz Ukrajnát és Lengyelországot. (Az Ukrajnán keresztüli tranzit bánja a másik nagy orosz gázprojekt, a Török Áramlat megvalósítását is. Ez utóbbiban Magyarország erősen érdekelt, mert, ha minden a tervek szerint alakul, a jövő hónaptól keleti szomszédunk helyett Szerbián – és továbbra is Ausztrián – át jut az ország nagy mennyiségű orosz gázhoz.) A beruházó közleménye hangsúlyozza, hogy az Északi Áramlat II. ki fogja elégíteni Európa hosszú távú gázigényeit, növeli az ellátás biztonságát, és a gazdasági érzékeny szint alatti áron kínált gázt továbbít.

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Az Északi Áramlat II. előkészületei nem voltak zökkenőmentesek, és továbbra sem azok. Tulajdonosának ugyanis eleget kell tennie annak az uniós elvárásnak, hogy a létesítmény kapacitásai adott hányadához harmadik felek is hozzáférhessenek, illetve, hogy a használója és a tulajdonosa ne azonos cég legyen. Az orosz lap emlékeztet, hogy az Egyesült Államok szankciót akar kivetni azokra az országokra és vállalatokra, amelyek részt vesznek a beruházásban.

Beszámolt a TASZSZ orosz hírügynökségnek az Északi Áramlat II. erre a hétre várható, teljes összeállításáról a projekt meghatározó beruházója, az ausztriai OMV korábbi vezetője, Rainer Seele is. Előrevetítette, hogy már az idén megindul a szállítás a vezetéken, ezzel Alekszej Millert, a beruházást indító Gazprom első emberét idézte. Rainer Seele úgy látja, hogy a Németország és az Egyesült Államok között (az említett, esetleges embargó kapcsán – a szerk.) született megállapodás garancia arra, hogy a projekt lényegében napokon belül elinduljon.

Rainer Seele előrejelzése szerint az előttünk álló télen Európában magasak maradnak az földgáz-árak. Várakozásait részben a földrész földalatti gáztárolóinak a lehetségestől elmaradó töltöttségi szintjével magyarázza, továbbá azzal, hogy a gazdaság részéről megnőtt a gáz iránti igény a koronavírus kapcsán jelentkezett válság elmúltával, végül pedig azzal, hogy megismétlődhet a 2021 eleji, abnormálisan hideg tél.