Nemzetközi gazdaság

Tovább romlott a gazdasági hangulat Németországban

Egyre borúsabb a német üzleti hangulat a beszerzési problémáknak köszönhetően. Különösen a feldolgozóipart érinti ez negatívan.

Németországban tovább romlott a gazdasági hangulat. Az Ifo gazdaságkutató németországi üzleti hangulatindexe harmadik egymást követő hónapja csökken, így szeptemberben 98,8 pontra esett, az augusztusi, felfelé módosított 99,6-ról. Ez az érték kis mértékben elmarad a piac által várt 98,9 pontos piaci előrejelzéshez képest. Ez az elmúlt 5 hónap legalacsonyabb értéke, aminek elsődleges oka, hogy az alapanyagok és a köztes termékek beszerzésével kapcsolatos problémák fékezik a német gazdaságot, és egyelőre nincs jele annak, hogy a probléma enyhülne. Az Ifo közgazdászai szerint az ellátási válság várhatóan legalább a jövő év végéig tart. A vállalatok emiatt kevésbé voltak elégedettek jelenlegi helyzetükkel, és szkeptikusabbak voltak a következő hónapokkal kapcsolatban is – mondta Clemens Fuest, az Ifo elnöke. Az aktuális gazdasági helyzet mutatója 101,4 pontról 100,4 pontra csökkent, míg a következő hónapokkal kapcsolatos várakozások mutatója az augusztusi 97,8-ról 97,3 pontra esett.

Fotó: Shutterstock

A feldolgozóiparban az üzleti hangulat mutatója jelentőset zuhant. A vállalatok észrevehetően kevésbé voltak elégedettek jelenlegi tevékenységükkel. A tavaly tavaszi nagy optimizmus szinte teljesen elpárolgott, noha a megrendelések szintje még mindig magasan áll.

A szolgáltatási szektorban javult az üzleti légkör, ami főként a jövővel kapcsolatos várakozásoknak köszönhető. A jelenlegi helyzetre vonatkozó megítélésük azonban kissé romlott szeptemberben. A vendéglátásban és a turizmusban némileg visszatért az optimizmus a múlt havi erős aggodalmak után.

A kiskereskedelemben az index szinte nem változott. Míg a vállalkozások kissé elégedettebbek jelenlegi helyzetükkel, a következő hónapokkal kapcsolatos pesszimizmusuk némileg nőtt. A vállalkozások nagy többsége beszerzési problémákról számolt be.

Az építőiparban jelentősen javult az üzleti légkör. A jelenlegi helyzet értékelése 2020 márciusa óta a legmagasabb szintre emelkedett. A várakozások is jelentősen javultak.

Németország Ifo gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindex
Kapcsolódó cikkek