Japán tudósok sikerrel jártak a világhírű Wagyu steak laboratóriumi előállítása területén – jelenti Reuters. A kutatók 3D bionyomtató és szarvasmarha őssejtek segítségével hozták létre a kilónként több mint 400 dollárba kerülő gasztronómiai csemegét.

Fotó: Shutterstock

Az Oszakai Egyetem Micsija Macuszaki által vezetett csapata ráadásul valódi steakre emlékeztető formában hozta létre az ínyencséget, szemben a legtöbb laboratóriumban előállított darálthúsra emlékeztető végtermékkel.

A hírneves hús előállításával foglalkozó Kobe régió szarvasmarha tartóinak azért még korai lenne aggódnia azonban, hiszen Macuszaki szerint még 3-4 hétig tart, amíg egy köbcentiméternyit létrehoznak a húsból, ugyanakkor ez idővel javulhat, lehetővé téve a gyorsabb reagálást a jövőbeli élelmiszer és fehérjehiányokra.

A laboratóriumi húsok és növényi húspótlók népszerűsége az utóbbi időben jelentősen megnőtt az eredeti hússal kapcsolatos környezeti és etikai problémák miatt, így a hús alternatívát biztosító termékek piaca jelentős mértékben nőtt. Az Impossible Foods hamarosan következő tőzsdére lépésétől például 10 milliárd dollár feletti piaci értéket várnak, míg a Beyond Meat papírjainak piaci kapitalizációja több mint 6,5 milliárd dolláron áll. A húshelyettesítő termékek népszerűségét jelzi, hogy már a Burger King és a McDonald's is szerepeltet valódi hús nélküli burgereket választékában.

Macuszaki szerint a bionyomtatás a gyógyászatban is hasznos lehet, például sérült izmok pótlása terén. Azonban hiába a Wagyu steak az egyik legdrágább húskészítmény, a laboratóriumban előállított változat egyelőre árban semmiképp sem versenyképes azzal, hiszen közel 90 dollárba kerül grammjának előállítása jelenleg. Az automatizáció segítségével azonban a kutatók szerint ez addig csökkenhet, hogy akár már öt éven belül piacképessé válhat a dolog.