Nemzetközi gazdaság

Nagyot romlott a lengyel külkereskedelmi mérleg

Lengyelország augusztusban 1413 millió eurós kereskedelmi deficitet könyvelt el, ami a legrosszabb érték 2019. év vége óta. Az 21 775 millió eurót, míg az 23 188 milliót ért el – közölte a lengyel jegybank. Mind az export, mind az import volumene csökkent a júliusihoz képest, azonban az exporté nagyobb mértékben. Júliusban a kereskedelmi deficit 761 millió euró volt, míg az azt megelőző közel másfél évben erős többlet jelentkezett. Az ország ugyanakkor csupán 1,69 millió euró folyófizetésimérleg-hiányt könyvelt el augusztusban, ami nagy emelkedést jelent a júliusi 1827 milliós hiányt követően. A júliust megelőző két évben azonban mindvégig erős többlettel zárt a mérleg.

Fotó: Shutterstock

A 2010-es évek elejétől Lengyelország külkereskedelmi forgalma csaknem megtízszereződött. Lengyelország feldolgozott gyümölcsöt és zöldséget, húst, tejtermékeket, elektromechanikai termékeket, járműveket, repülőgépeket és hajókat exportál. Lengyelország importjának nagy részét az ipari átálláshoz szükséges tőkejavak, valamint a gyártási inputok, például gépek és szállítóeszközök, vegyi, ásványi és üzemanyagok, kenőanyagok teszik ki. Az messze a legnagyobb kereskedelmi partnere, amely az export 79, az import 64 százalékát adja.

külkereskedelmi mérlegtöbblet külkereskedelmi mérleg folyó fizetési mérleg hiánya Lengyelország folyó fizetési mérleg többlete külkereskedelmi mérleg hiánya
Kapcsolódó cikkek