Nem tett eleget a klímaváltozás támasztotta veszélyek kezeléséért Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász szerint a Fed elnöke, Jerome Powell. 

A klímaveszély pénzügyi veszély

– mondta Stiglitz a Bloomberg TV-nek, aki szerint a Fed továbbra sem számol a klímaváltozás támasztotta veszélyekkel és azok hatásával a pénzügyi rendszer és a bankrendszer számára.

Fotó: Felix Hörhager / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Powell megbízása februárban jár le, és noha széleskörű támogatást élvez a republikánusoktól sok demokratáig, köszönhetően a koronavírus-járványra adott monetáris politikai válaszának, baloldali kritikusai számos kérdésben támadják, többek között azért, mert a Fed figyelme túl lassan fordul a klímaváltozás felé.

Ezzel szemben az Európai Központi Bank (EKB) igyekszik a bankokat a környezeti fenyegetések komolyan vételére bírni. A klímaváltozás kérdései így a monetáris politikán is nyomot hagynak. Stiglitz szerint a világ minden táján felismerték már az ezzel kapcsolatos kihívásokat, ám az Egyesült Államok mégsem képes lépni az ügyben.

A közgazdász emellett védelmébe vette a Nemzetközi Valutalapot (IMF) vezető Krisztalina Georgievát, aki adathamisítási botrányba keveredett, bár a szervezet igazgatótanácsa úgy döntött, hogy nem bizonyítható, hogy személyesen is részt vett volna a Kína számára kedvező manipulációban.

Stiglitz szerint Georgieva kiállt az adatok integritása mellett és pont azt mondta, hogy nem szabad a metodológiát buherálni.