Miután lefolytatta a vizsgálatot, teljes bizalmáról biztosította a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa a szervezet vezérigazgatóját, a bolgár Krisztalina Georgievát, akinek így nem kell lemondania az előző munkahelyén, a Világbanknál történt szabálytalanságok miatt.

Fotó:  EMMANUEL DUNAND / AFP

Az IMF a feltárt információk alapján nem látta bizonyítottnak, hogy a csaláshoz Georgievának is köze lett volna. Az IMF-vezér azonnal üdvözölte a döntést, mondván az ellene felhozott vádak alaptalanok.

Georgievát azért akarták eltávolítani a szervezet éléről, mert a Világbank etikai bizottsága részére 

a WilmerHale ügyvédi iroda által készített jelentés szerint a bolgár közgazdász manipulálta az adatokat, hogy a Világbank Doing Business jelentésén Kína és más országok előkelőbb helyezést érhessenek el. 

Georgieva végig tagadta a vádakat.

Az igazgatótanács úgy ítéli meg, hogy a vizsgálat alatt összegyűjtött információk nem bizonyítják meggyőzően, hogy a vezérigazgató szabálytalanul járt volna el a Világbank vezetőjeként a Doing business 2018 című jelentés összeállításakor

– közölte az IMF, majd hozzátette, hogy bíznak Georgieva elkötelezettségében, hogy a legmagasabb fokon garantálja a szervezet irányítását és hitelességét.

A bizalom és a hitelesség a sarokkövei a nemzetközi szervezeteknek, amelyeket több mint négy évtizede hűen szolgálok

– kommentálta a döntést Georgieva. A botrány hatására a Világbank egyébként szeptemberben közölte, hogy nem készíti el többé a hamis adatokon alapuló jelentést.