Pénz- és tőkepiac

Meglepetést keltene Powell távozása a Fed éléről

Demokraták szerint Biden komoly lehetőséget hagyna ki, ha újra jelölne egy konzervatív férfit, miközben nő is vezethetné a központi bankot.

Bár Jerome Powell Fed elnök mandátuma csak februárban jár le, s mind a demokraták, mind a republikánusok elégedettek a munkájával, mégis találgatások indultak a második ciklusa esélyeiről, mert még az előző elnök, Donald Trump nevezte ki az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet élére. Amennyiben Joe Biden elnök változást akar, szeptemberig illendő lenne nyilatkoznia, hogy kit jelöl a posztra.

Jerome Powell
Fotó: Nicholas Kamm / AFP

Változás esetén a Wall Street Journal szerint Lael Brainard Fed kormányzó lehet a legesélyesebb demokrata jelölt.

Brainard asszony támogatja Powell monetáris politikáját, de keményebb vonalat képvisel nála. Például nem értett egyet a 2008-as válságot követően a banki szabályozások enyhítésével. Ráadásul, demokrata vélemények szerint Biden komoly lehetőséget hagyna ki, ha újra jelölne egy konzervatív férfit, miközben egy demokrata nőt is támogathat. Mindenesetre az amerikai tőzsdei lap által megkérdezett közgazdászok közül, csak minden negyedik vélekedett úgy, hogy változás lesz a Fed élén.

A mostani Fed elnök ugyanis rendelkezik megfelelő támogatottsággal a Biden kabinetben, így várhatóan meghosszabbítják az idén lejáró mandátumát.
 

Némi játékteret biztosít Biden elnöknek, hogy a Fed elnöki posztja mellett Randal Quarles felügyeleti elnök mandátuma is lejár októberben, míg 2022 januárjában Richard Clarida alelnök mandátuma fog lejárni. Így akkor is nőhet a demokraták befolyása a Fed testületeiben, ha az elnök újrázik.

Biden Fed Powell
Kapcsolódó cikkek