Bármikor készen áll több földgázt szállítani Európába Oroszország – közölte szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai energetikai konferencián a Reuters szerint.

Fotó: SERGEI ILNITSKY / AFP

Az orosz elnök határozottan visszautasította a feltételezést, hogy Moszkva politikai fegyverként használná a földgáz hiányát a kontinensen és megerősítette, hogy annyival növelik a szállításokat, amennyivel az európaiak kérik.

A vádak szerint Oroszország azért tartja vissza a készleteket, hogy minél hamarabb kapjon engedélyt a nemrég elkészült Északi Áramlat 2 gázvezeték beüzemelésére. Putyin szerint az orosz készletek határtalanok és most is fokozzák a szállításokat Európa felé, noha ez nehézkes az országa számára.

Mint elmondta, készek társaikkal a félúton találkozni és újabb intézkedéseket is megvitatni, ám azt nem részletezte, hogy ezzel pontosan mire gondol. Ugyanakkor mindez megnyitja a lehetőségét annak, hogy Moszkva további lépéseket tegyen az európai gázpiac szűkösségének enyhítésére.

Az orosz elnök szerint a múlt hónapban elkészült Északi Áramlat 2 engedélyezése jelentősen csillapítaná az elszabadult európai gázárakat, ám szerinte az túl sok bürokratikus akadállyal szembesül. Putyin szerint az európai földgázpiac szerkezete sem szerencsés, köszönhetően annak, hogy a volatilis spot árakon alapul a hosszútávú szerződések helyett. Mindez ahhoz vezet, hogy az európai gázpiac se nem kiegyensúlyozott, se nem kiszámítható.

A hideg tél ellenére sem volt képes számos ország készletei feltöltésére, helyette a piac láthatatlan kezére bízta magát, 

így a magas kereslet nyilván az árak emelkedéséhez vezetett. A gazdaságok újraindulásának köszönhetően a gázárak világszerte, de Európában különösen magasra szöktek, amit az alacsony tározói mennyiségek és az erős ázsiai kereslet csak tovább rontott. Szakértők szerint az, hogy Oroszország nem kötött le további kapacitásokat a spot piacra, tovább mélyítette a válságot.

Mindennek némileg ellentmondanak a Kreml szóvivőjének, Dmitrij Peszkovnak a korábbi szavai, mely szerint a Gazprom már most is a szerződéses maximumot szállítja Európába és a szállítások további növeléséhez tárgyalni kell a vállalattal.

A szerződött mennyiségen túl semmit nem lehet szállítani. Hogy? Ingyen?

– tette fel a kérdés Peszkov. Pável Szorokin, energiaügyi miniszterhelyettes arról beszélt, hogy Oroszország nem változtatott gáztározói feltöltésének menetrendjén november 1-ig, jelezve, hogy az oroszok számára nem sürgős további földgázt küldeni az európai spot piacra.

Putyin nem először ígérte a szállítások növelését, ám számos szakértő szerint valójában kicsi az esély arra, hogy Oroszország valóban jelentősen több gázt legyen képes az európai piacra juttatni.