Az áremelkedést továbbra is a globálisan szűkös kínálat okozza, míg a kereslet továbbra is növekszik. Ázsia továbbra is felvásárolja az elérhető LNG forrásokat, ami miatt Európába az előző évi LNG mennyiség 75 százaléka érkezik.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Az alacsony LNG források, valamint az alacsony intenzitású vezetékes szállítások következtében az európai földgáztárolók feltöltése – különösen Németországban és Hollandiában – késedelmet szenvedett.

Augusztusban a magyar piacon tovább folytatódott betárolás: az egy évvel ezelőtti készletszint 1 százalékkal (53 terrawattóra) növekedett.

Az extra betárolás forrása az Ukrajna és kisebb mértékben Románia felől érkező volt. Bár a hazai piac jellemzően olcsóbb volt, mint az osztrák, Ausztria felől mégis importáltunk, miközben Szlovákia felé kiszállítás volt a jellemző.

Az LNG terminál átadása óta erősödik a horvát és a magyar piac integrációja, amit jól mutat, hogy a rendszeres tranzitszállítások megszűnése ellenére egyre nagyobb a kétirányú kereskedelmi áramlás a két piac között.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.