Az euróövezet ipari termelése a vártnál kisebb mértékben esett vissza szeptemberben, amit elsősorban a nem tartós fogyasztási cikkek termelésének ugrásszerű növekedése okozott – derült ki az Eurostat pénteken közzétett adataiból.

Az eurót megosztó 19 ország ipari termelése szeptemberben 0,2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, míg az előző év azonos időszakával összevetve 5,2-del nőtt. A piaci elemzők 0,5-es havi csökkenést és 4,1-es éves növekedést prognosztizáltak szeptemberre.

A nem tartós fogyasztási cikkek – például élelmiszerek vagy ruházati cikkek – termelése 1 százalékkal nőtt a hónapban, és 8,5-del volt magasabb, mint 2020 szeptemberében. Szintén növekedni tudott a tartós fogyasztási cikkek termelése, 0,5 százalékkal augusztushoz és 1,1-del az egy évvel korábbihoz képest.

Fotó: Sebastian Kahnert / AFP

A beruházási javak, például a gépek és berendezések termelésének volumene 0,7 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy hónappal korábban, de 5,9-del magasabb az előző év azonos időszakához képest. A közbenső termékek termelése szintén visszaesett szeptemberben, 0,2-del, ugyanakkor 5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az energiatermelés mind havi, mind éves összehasonlításban változatlan maradt.

A legnagyobb gazdaságok közül Németországban 1,1, Franciaországban 1,3 százalékkal csökkent a termelés az előző hónaphoz képest, míg Olaszországban 0,1, Spanyolországban pedig 0,3 százalékos enyhe növekedést regisztráltak.