Nemzetközi gazdaság

Kölcsönös nemfizetéssel zsarolja egymást az unió és Lengyelország

Ha Brüsszel nem ad pénzt Varsónak, akkor Varsó sem fog pénzt adni Brüsszelnek – üzente az Európai Bizottságnak Sebastian Kaleta igazságügyi miniszterhelyettes révén a lengyel kormány. Amennyiben tovább durvul a két fél vitája, és a kormány nem jut hozzá az újjáépítési alapból neki megígért 36 milliárd eurós támogatáshoz, akkor az uniós tagdíj visszatartásával csökkentheti a veszteségét. Ezen a forgatókönyvön is dolgoznak már Varsóban. Teljesen pótolni nem tudják a kiesést, mivel Varsó masszív haszonélvezője az uniós tagságnak, jóval többet kap, mint amennyit befizet. Kaleta részrehajlással és rosszhiszemű joggyakorlással vádolta Brüsszelt, amely a jogállamisági követelmények megsértése, valamint az uniós bíróság Varsó számára is kötelező ítéleteinek negligálása miatt vezetett be szankciókat az ország ellen.

Mateusz Morawiecki kormányfő szerint Brüsszel zsarolja Lengyelországot Fotó: NurPhoto

A napi egymillió eurós bírság addig él, amíg Varsó nem hajtja végre az ítéletet, és nem számolja vagy függeszti fel a bíróságok feletti fegyelmi jogkör gyakorlására általa kinevezett tagokból álló tanácsot.

A bírák megfélemlítésére, ítélkezésük miatti felelősségre vonásukra alkalmas testület léte eleve ellentétes a bíróságok függetlenségét alaptételként kezelő uniós jogrenddel, de ezt a lengyel alkotmánybíróság úgy kezelte, hogy nem lehet az uniós jogot a lengyel fölé helyezni. Nagy port kavart októberi határozata után Mateusz Morawiecki kormányfő széttárta karjait, jelezve, hogy az ügyben a lengyel kormány keze meg van kötve.

Kaleta a Bloomberg által szemlézett interjújában azt állította, hogy nem is tudnának fellépni a fegyelmi tanács ellen, az elbocsátott bírókat sem tudják visszahelyezni a pozíciójukba, erre ugyanis nincs kompetenciájuk. Utalt rá, hogy az elbocsátások egy része köztörvényes bűncselekményekkel – bolti lopás, erőszak, garázdaság, ittas vezetés – függ össze, nem politikai indíttatású. A Brüsszel által a támogatás utalásának egyik feltételének teljesítésétől eleve elzárkóznak. Megjegyzendő, hogy a fegyelmi testületet a kormány hozta létre, megvolna a lehetősége is annak feloszlatására. Kaleta ugyanakkor jelezte, saját bírósági reformjuk 2018 óta az asztalfiókban vár arra, hogy Morawiecki a kormány elé vigye a gyakorlati változtatásokkal együtt. Szakértők szerint a visszakozással járó presztízsveszteséget úgy igyekszik elkerülni a kormány, hogy komplex csomagba integrálva szüntesse majd meg a fegyelmi mechanizmust, és így azt saját győzelmeként tálalhassa.

A napi egymillió eurós bírság mellett szeptember vége óta ketyeg a napi félmilliós eurós tétel is, amit a cseh–lengyel határon fekvő Turów lignitbányájának a leállítását elrendelő bírósági döntés figyelmen kívül hagyása miatt kapott a lengyel kormány. A bizottság a be nem fizetett bírsággal csökkenti fogja a Varsónak az uniós költségvetésből járó összeget. A bányát a lengyelek a csehek tiltakozása és a bírósági ítélet ellenére sem hajlandók bezárni.

Mateusz Morawiecki bírság EU jogállamiság
Kapcsolódó cikkek