A National Grid és a Scottish Power 158 millió font (211 millió dollár) bírságot kapott a brit energiaügyi szabályozó hatóságtól (Ofgem) a Skóciából Walesbe és Angliába áramot szállító Western Link kétéves késése miatt. Az Ofgem kedden közölte, hogy a vállalatok elismerték, hogy az 1,3 milliárd fontos tenger alatti kábel késve készült el.

A közös vállalat elismeri, hogy felelős a késésért, ezért elfogadta a kirótt kártérítés összegét

– mondta a National Grid Electricity Transmission (NGET) és a Scottish Power Transmission közös vállalatának, a Western Linknek a szóvivője. (Az NGET a brit National Grid, míg a Scottish Power a spanyol Iberdrola tulajdonában van.)

Fotó: PAUL CAMPBELL / AFP

Az Ofgem közölte, hogy a 2020 januárjában kezdődött vizsgálata megállapította, hogy a késedelem a földvásárlással, a gyártással, a kábelek telepítésével és az üzembe helyezési tesztekkel kapcsolatos problémákra vezethető vissza. A hatóság hozzátette, hogy a villamosenergia-kábel építésének késedelme növelte a fogyasztók költségeit, mivel a Skóciából Angliába és Walesbe történő energiaszállítás nehézségei sok esetben arra kényszerítették a National Gridet, hogy csökkentse a szélerőművek teljesítményét. Az Ofgem közölte, hogy

a bírságból 15 millió font a kártérítési alapba kerül, míg a fennmaradó összeget a fogyasztói áramárak csökkentésére fordítják.

A 2250 megawatt villamos energia szállítására képes összeköttetésnek 2017 márciusától 2019 júniusáig kellett volna elkészülnie. A tervek szerint Skóciából Walesbe szállított áram a legtöbb esetben zöld forrásokból, például tengeri szélerőművekből származik majd. Az Ofgem vádja szerint a projekt késése sok esetben ellehetetlenítette a skóciai megújulóenergia-termelők exportját Angliába és Walesbe.