Csehországban a fogyasztói árak éves összevetésben 5,8 százalékkal emelkedtek októberben, ami 2008 októbere óta a leggyorsabb ütem – azt követően, hogy szeptemberben is 4,9 százalékkal növekedtek az árak. Havi alapon 1 százalékos volt az árváltozás. Az havi és éves értéke is jelentősen meghaladta a piaci várakozásokat, elsősorban az üzemanyag- és a lakásárak vártnál nagyobb emelkedése miatt: havi szinten 0,8, míg éves összevetésben 5,5 százalékos drágulást vártak.

Fotó: RIA Novosti

Az árak a fogyasztói kosár majd minden szegmensében emelkedtek, az egyetlen kivételt az élelmiszerárak jelentették, míg a lakásárak és az üzemanyagok áremelkedése kiugró volt – mondta Pavla Šedivá, a cseh statisztikai hivatal osztályvezetője.

Az infláció várhatóan tovább emelkedik, és a jövő év elején eléri a 7 százalék körüli szintet, elsősorban az energiaárak megugrása miatt.

A második negyedévtől azonban előreláthatólag lassulni fog, amihez a bázishatás is jelentősen hozzájárul. Jövő év végén az infláció ismét a célérték közelében, 2 és 3 százalék között várható.

A cseh jegybank (CNB) novemberben meglepte a piacokat azzal, hogy váratlanul 125 bázisponttal, 2,75 százalékra emelte az irányadó kamatlábat. A CNB azt is bejelentette, hogy a következő üléseken folytatja a kamatemelést, és új előrejelzése szerint a kamatlábak februárban elérhetik a 3,5 százalékot. A monetáris tanács hangsúlyozta, hogy erősen idegenkedik az inflációtól, ezért a növekedését is hajlandó lassítani a következő évben. A jegybank döntéshozóinak határozott álláspontja miatt a legvalószínűbb forgatókönyv a decemberi 50, majd februárig további 25 pontos kamatemelés.