Nemzetközi gazdaság

Durván felszöktek az árak Amerikában is, gyengül a dollár

A drágulás mértéke az elemzőknek nem volt meglepetés, de már négy évtizede nem volt olyan magas az infláció az Amerikai Egyesült Államokban, mint novemberben: az év eleje óta majdnem megötszöröződött az árindex.

A fogyasztói árak 6,8 százalékkal emelkedtek novemberben az Egyesült Államokban 2020 azonos hónapjához képest az októberi 6,2 százalék után. Ekkora áremelkedésre 1982 júniusa óta nem volt példa, és a dollár azonnal 1,13 közelébe gyengült 1,127 környékéről,  bár az inflációs adat az elemzőket nem lepte meg.

Fotó: YASIN OZTURK / AFP

A változékony árú termékeket kiszűrő maginfláció a várakozásoknak megfelelően 4,6-ról 4,9 százalékra ugrott fel, 1991 nyara óta nem volt ilyen magas, és immár majdnem két és félszeresen meghaladja a Federal Reserve 2 százalékos inflációs célját. A Fed ugyan rugalmasan értelmezi a célt, és akár hosszú ideig is tolerálna magas inflációt, miután az árindex az elmúlt évetizedben a célnál gyakran alacsonyabb volt, de Jerome Powell, a Fed elnöke már a múlt héten jelezte: el lehet felejteni, hogy az árnyomás "ideiglenesen" magas

A Fed, akárcsak az Európai Központi Bank, a jövő héten dönt a monetáris feltételekről, és az utóbbitól eltérően várhatóan tovább halad a pénzbőség szűkítésének útján, bár kamatemelésre a várakozások szerint csak jövőre kerül sor.

A felszökő inflációt hasonló tényezők hajtják a tengerentúlon is, mint Európában: az energia- és nyersanyagárak megemelkedése, a pandémia után erősödő kereslet és az ellátási láncok akadozásai.

maginfláció fogyasztói áremelkedés Egyesült Államok infláció Fed
Kapcsolódó cikkek