Az tagállamainak állam-, és kormányfőit tömörítő Európai Tanács megállapította, hogy Horvátország teljesítette a schengeni övezethez való csatlakozás feltételeit, és képes hatékonyan megvédeni az övezet rá eső külső határait. Ez a csatlakozás engedélyezését megelőző utolsó lépést jelenti, a végső döntés a francia EU-s soros elnökség alatt, a jövő év első felében születhet meg.

Horvátország az EU-hoz való 2013-as csatlakozása óta alkalmazza a schengeni szabályokat, a belső határellenőrzés megszüntetésére vonatkozó rendelkezések kivételével. Az Európai Bizottság 2019 októberében ítélte úgy, hogy az ország teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit, 2021 februárjában pedig lezárta a felkészülési időszakot.

Fotó: JODI HILTON / AFP

Emmanuel Macron francia államfő a múlt hónap végén találkozott Andrej Plenkovic horvát kormányfővel, ahol felmerültek a schengeni övezet megreformálásával kapcsolatos azon kérdések is, melyeket csütörtökön tartott sajtótájékoztatója során a Franciaország EU-s soros elnökségének prioritásai között is kiemelt a francia államfő. Plenkovic már a múlt hónapban támogatását fejezte ki az övezet reformjával kapcsolatban, miután Macron méltatta a horvát csatlakozási törekvést.

Macron kijelentette, hogy az Európai Unió szuverenitásának megerősítése, köztük a határok erősebb védelme lesz Franciaország egyik fő prioritása a január 1-jén kezdődő soros elnöksége alatt. A francia elnök elismerte, hogy az unió évek óta mélyen megosztott a bevándorlásra adott válaszait, valamint a schengeni térség közös külső határainak ellenőrzését illetően. Franciaország javaslatai között szerepel majd egy vészhelyzeti gyors reagálású hadtest létrehozása, amely segítené a határaikon válsággal küzdő uniós államokat. Emellett szorgalmazza, hogy tartsanak rendszeres uniós találkozókat a migráció kérdésében, miként az az euróövezet államai között már megszokott gazdasági kérdésekben.

Zágráb a francia támogatást tizenkét Dassault Rafale F3R típusú, használt francia vadászgép beszerzésével is megtámogatta, amely az egyik legnagyobb értékű horvát haderőfejlesztés az ország harminc évvel ezelőtti függetlené válása óta.

A schengeni övezethez való mielőbbi csatlakozás Horvátország számára régóta kiemelt cél volt, elsősorban a fokozódó migrációs nyomás miatt, emellett azt is várják a szabadon átjárható belső határoktól, hogy az tovább növeli majd az ország turisztikai vonzerejét. A horvátországi turistaforgalom az idén a 2019-es szint 80 százaléka körül alakulhat.

Az ország vonzereje azonban azzal is növekedhet, hogy az ország csatlakozik az euróövezethez is. November közepén felminősítette Horvátországot a Fitch Ratings, elsősorban azzal indokolva a lépést, hogy várakozása szerint Horvátország 2023-ban csatlakozhat az euróövezethez, míg a hitelminősítő korábban ezt 2024-re valószínűsítette.