A német vállalatok többsége nem számít rá, hogy komolyra fordulhat az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókkal való fenyegetés, a következő három hónapra vonatkozó exportvárokozásaik legalábbis nem utalnak erre. A német exportőrök hangulata az év elején jelentősen javult, a feldolgozóipar reményteljes hangulatban kezdi az évet. Az Ifo gazdaságkutató felmérése szerint az exportvárakozások mutatója januárban 17,4 pontra emelkedett a decemberi 12,9-ről, ezzel pedig tavaly szeptember óta a legmagasabb szintet érte el.

Fotó: DANIEL BOCKWOLDT / AFP

Szinte minden iparág arra számít, hogy növekedni fog a kivitel, kizárólag a textil- és ruhagyártók, a nyomdák és az élelmiszeripar vállalatai jelentenek kivételt, amelyek a nemzetközi eladások csökkenésére számítanak. Ezzel szemben az elektromos és elektronikai ipar, valamint a gép- és berendezésgyártók jelentős exportnövekedést várnak. A vegyiparban az exportvárakozások három egymást követő csökkenés után ismét érezhetően nőttek, de a fémiparban is visszatért az optimizmus a nemzetközi üzletekkel kapcsolatban.

Ez az optimizmus azonban nemcsak a külföldi eladásokra vonatkozik, de a német gazdaság egésze reményteljesen kezdi az évet, javult a vállalatok körében a hangulat.

Az Ifo üzletihangulat-index januárban 95,7 pontra emelkedett az előző havi 94,8-ről, míg az elemzők a decemberinél alacsonyabb értékre számítottak. Az összetett mutatón belül a vállalatok jelenlegi helyzetértékelése valamivel kevésbé volt pozitív, míg a következő hat hónapra vonatkozó várakozásaik jelentősen javultak – összegezte az eredményeket Clemens Fuest, az Ifo elnöke.

A feldolgozóiparban a hangulati mutató jelentősen feljebb ugrott, 17,4 pontról 19,9-re. A vállalatok elégedettebbek voltak a jelenlegi üzletmenetükkel, és a következő hónapokkal kapcsolatban is optimistábbak. Ennek legfőbb oka, hogy némileg enyhültek a köztes termékek és nyersanyagok ellátási zavarai, és várhatóan a jövőben is folytatódik ez a tendencia. Az ágazati kapacitáskihasználtság 84,9 százalékról 85,6-re emelkedett.

A szolgáltatások területén működő vállalatok körében három egymást követő hónap csökkenése után ismét emelkedett a hangulatindex értéke, 4,6 pontról 7,7-re. Bár a szolgáltatók kevésbé voltak elégedettek a jelenlegi helyzetükkel, különösen a vendéglátás ragadt válságban, ugyanakkor az idegenforgalom ígéretes nyarat vár.

A kereskedelemben is javult az üzleti klíma. Míg a vállalatoknak a jelenlegi helyzetükről alkotott értékelései kissé romlottak, a várakozásaik érezhetően derűlátóbbak lettek. Különösen a kiskereskedelemben csökkent jelentősen a jövővel kapcsolatos pesszimizmus, mínusz 4,1 pontról mínusz 1,3-re.

Az építőiparban az index szintén emelkedett, elsősorban azért, mert az anyaghiány tovább enyhült. A vállalatok valamivel elégedettebbek voltak jelenlegi üzleti helyzetükkel is, de a várakozások mutatója is emelkedett, így az ágazat összesített mutatója 7,6 pontról 8,7-re kúszott fel.