A gazdaságok világszerte folytatják a talpra állást a koronavírus-járványból, de az Egyesült Államok és Kína mindenkit megelőz ezen a területen, és a gyors növekedési ütemükkel a hajtják az egész világgazdaságot is. A kínai az előrejelzések szerint 10,6 százalékkal bővült 2021-ben a járvány előtti utolsó teljes évhez, vagyis 2019-hez képest. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) decemberben nyilvánosságra hozott jelentésében azzal számolt, hogy a kínai GDP értéke a 2019-es 14150 ezermilliárd dollárról a tavalyi év végére 15660 milliárdra nőtt, ami 10,6 százalékos javulást jelent. (Egy dollár 319,61 forint.) Ugyanebben az időszakban az amerikai GDP a becslések szerint két százalékkal, 20320 milliárd dollárra bővült – ismertette elemzésében a Deutsche Welle. Az idén az amerikai gazdaság várhatóan hat, a kínai nyolc százalék körül bővül.

Fotó: WANG ZHAO / AFP

Ez a fejlődés azért is figyelemre méltó, mert kilóg a sorból, a gazdaságok talpra állásának üteme ugyanis globális szinten meglehetősen kiegyensúlyozatlan. Ez még a világ öt legnagyobb gazdaságából a maradék háromra – Japánra, Németországra és az Egyesült Királyságra – is igaz. A japán GDP értéke tavaly majdnem három, a németé kettő, az Egyesült Királyságé pedig 3,4 százalékkal százalékkal maradt el a két évvel ezelőttitől. A különösen exportorientált japán és német gazdaság kilábalását lassítják a globális ellátási láncban állandósulni látszó súlyos zavarok, az alapanyagok és egyéb árucikkek késedelmes szállítása és emelkedő árai. Az autóipart ugyanis a chiphiánnyal együtt ez különösen sújtja, márpedig ez a szektor kulcsfontosságú mindkét ország szempontjából. A britek helyzetét pedig tovább nehezíti az ország kilépése az Európai Unióból. Az OECD várakozásai szerint azonban az év végére mind a három gazdaság meghaladja majd a járvány előtti szintet, és nem marad le tőlük túlságosan India sem.

Fotó: ANKE WAELISCHMILLER/SVEN SIMON / AFP

Utóbbi jelenleg a világ 6. legnagyobb legnagyobb gazdasága, amely a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint tavaly 9,5 százalékkal, az idén pedig 8,5 százalékkal bővül, a GDP-je azonban ennek ellenére 2021-ben valószínűleg 2710 milliárd dollár volt, ami egy százalékkal alacsonyabb a járvány előtti szintnél. A gyors növekedésnek köszönhetően azonban az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) India 2025-re visszaelőzheti a briteket (2020-ban a gyenge rúpia miatt esett vissza a 6. helyre), 2030-ban pedig már a világ 3. legnagyobb gazdasága lesz.

Fotó: PATRICK T. FALLON / AFP

Az amerikaiaknak és a kínaiaknak köszönhető, hogy a globális GDP, amely az első lezárások után hat hónap alatt 9,7 százalékkal zsugorodott, hat negyedévvel később már meg is haladta a járvány előtti szintet – ők ketten adják ugyanis az OECD szerint a világgazdaság 35 százalékát, míg az öt legnagyobb együtt több mint a felét. A Visual Capitalist hírportál összesítése szerint még ennél is jelentősebb, 42,3 százalékos az amerikai és kínai gazdaság közös aránya, az Egyesült Államok GDP-je önmagában nagyobb, mint 170 országé együttvéve, a 65 milliós Franciaországé meghaladja az 1,4 milliárd lakosú Afrikáét, Svájcé pedig a teljes közép-amerikai és karibi térségét. Az IMF becslése szerint a globális és szolgáltatások teljes pénzügyi értéke jelenleg 94 ezermilliárd dollár, ami a tizedével megnő majd 2023 végére. Kína a feldolgozó- és építőiparban, valamint a bányászatban világelső, míg az Egyesült Államok a pénzügyi, biztosítási és ingatlanszektorban, valamint üzleti szolgáltatásokban. A világgazdaság egyébként 2021 végén harmincszor volt nagyobb, mint ötven évvel ezelőtt, és a duplájára nő 2050-re, amikorra eléri a 180 ezer milliárd dollárt.