Az utolsó pillanatban enyhített a Bulgáriába való beutazás új szabályain Aszéna Szerbezova, az ország egészségügyi minisztere, meghallva a turisztikai ágazatból érkező segélykiáltásokat. 

Az ezen a héten hatályba lépő rendelettel eredetileg nemes egyszerűséggel meg akarták tiltani minden olyan személy beutazását, aki valamelyik járványügyi szempontból vörös zónába sorolt, nem uniós ország állampolgára. A tervezet ugyanakkor az európai uniós országok polgárainak – a közösségi szabályoknak megfelelően – negatív PCR-teszt vagy védettségi igazolvány felmutatása esetén lehetővé kívánta tenni a belépést az országba.

Fotó: PAUL PORTER / AFP

Csakhogy a bolgár síparadicsomokban éppen most kezdődik a szezon, és az ágazat pechére a legfontosabb küldőpiacoknak számító Törökország, Izrael, Észak-Macedónia és Szerbia is a tilalmi övezetbe esik. Ezért aztán hétfőn, az enyhítő szabályok megjelenését megelőzően a Bolgár Szállodák és Éttermek Szövetsége (BHRA) elkeseredett lépésre szánta el magát, és a végveszélyt kilátásba helyezve körbetrombitálta a teljes bolgár sajtót. „Azonnal véget ér a téli szezon, és lehúzhatjuk a redőnyt egész Bulgáriában, ha szerdán valóban hatályba lép az új rendelettervezetet” – figyelmeztettek. 

Egyszerűen nem értjük, hogy miért kell különbséget tenni a különböző országok polgárai között, ha három-négy dózist kaptak az oltásból és/vagy negatív PCR-tesztet mutatnak be

– mondta Malin Bistrin, a BHRA alelnöke is, aki egyben a banskói régió turisztikai szövetségének az elnöke is.

Ha nem változtatnak a rendeleten, csak Bansko közel 35 ezer foglalást veszít

– indokolta álláspontját a Novinyitye hírportálnak.

Hozzátette, a kapkodó jogalkotás nem csupán rövid távon okoz veszteségeket, hiszen a rendeletek állandó felesleges módosítgatása bizonytalan célállomássá teszi a balkáni országot, ezért a külföldi utazásszervezők már most is elutasítják a charterek és üdülések szervezését a bolgár síparadicsomokba.

A török utazásszervezők Bristin szerint már  küldtek is egy tiltakozó levelet korábban, mivel pénteken kezdődik a szezon, és sok török foglalás érkezett a következő 7-10 napra. Az izraeli partnerek is elkezdték a foglalások lemondását, ide vezet az EU-s és az EU-n kívüli turisták között abszurd egyenlőtlenséget teremtő jogszabály – hangsúlyozta.

Minden új korlátozó intézkedés kétségtelenül hatással lesz a téli turizmus valamennyi ágára – tette hozzá a BHRA igazgatótanácsának másik tagja, Marian Beljakov, a Pamporovo AD ügyvezető igazgatója. Csaknem 15 ezer pamporovói síparadicsomi vendégéjszakát mondhatnak vissza, ha életbe lép a rendelet – magyarázta Beljakov. 

Úgy tűnik, még mindig nem érti a lényeget a kormányzat – tette szóvá Georgi Sterev, a BHRA elnöke is. Ragaszkodunk hozzá, hogy mielőtt a turisztikai ágazatot érintő rendeleteket kiadják, előzetesen vitassák meg a szakmával, és ne máról holnapra lépjenek hatályba – követelte.

Az egészségügyi miniszter végül tehát mégis reagált és az említett négy ország állampolgárai számára akkor is lehetővé teszik a beutazást, ha országuk éppen tilalmasnak minősül, feltéve, hogy vagy az EU-s digitális védettségi igazolvánnyal, illetve azzal egyenértékű más okirattal, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel rendelkeznek.