Az öntöltő hibrid autók, amelyek belsőégésű motorral és akkumulátorral működnek, 2021-ben első alkalommal előzték meg a dízelautók eladásait Európában, igaz, mindössze 48 járművel. A szerdán közzétett adatokat a Reuters ismertette.

Fotó: Shutterstock

Az Európai Autógyártók Szövetségének adatai szerint minden tizenegyedik eladott autó akkumulátoros-elektromos volt, összesen megközelítőleg 880 ezer ilyen járművet értékesítettek.

Az öntöltő hibrid autók belsőégésű motorral, illetve a motor által töltött akkumulátorral üzemelnek. A plug-in hibridek ezzel szemben elsősorban külsőleg töltött akkumulátorral működnek, ezért környezetbarátabbnak tekinthetők, de belső égésű motorral támogatják őket, míg az akkumulátoros-elektromos autókat kizárólag akkumulátor hajtja.

Az Európai Unióban az év folyamán összesen 1 901 239 millió öntöltő hibrid autót regisztráltak, ami jelentős ugrás a 2020-ban regisztrált 1,1 millióhoz képest.

A dízelüzemű járművek regisztrációja, amely a 2015-ös dízelbotrány óta bezuhant, a tavalyi 2,77 millióról egyharmadával, 1 901 191-re esett vissza.

Az alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművekre vonatkozó új kormányzati támogatások, amelyek a járványügyi helyreállítási programok részeként léptek életbe, 2020-ban megháromszorozták a plug-in hibrid, illetve akkumulátoros-elektromos járművek eladásait, és egymillió fölé emelték azokat.

A plug-in hibrideket az autógyártók a teljesen elektromos autókhoz vezető átmenet technológiájának tekintik, de különböző környezetvédő csoportok kritizálták ezeket, mivel tanulmányok kimutatták, hogy a járművezetők a reméltnél nagyobb mértékben támaszkodnak a belső égésű motorra, mint az akkumulátorra, ami növeli a járművek károsanyag-kibocsátását.

Az adatok szerint 2021-ben az akkumulátoros-elektromos járművek értékesítése 63,1 százalékkal, megközelítőleg 878 500 autóra nőtt, míg a plug-in hibrideké 70,7 százalékkal közel 867 100-ra.

Továbbra is a benzin maradt a leggyakoribb üzemanyagtípus, de a tavalyihoz képest csökkent a népszerűsége: az újonnan forgalomba helyezett járművek 40 százalékát tették ki a benzinesek, szemben a 2020-as 48 százalékkal.