Nem sok jót ígér az élelmiszerárak jövőbeli alakulása kapcsán az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), miután az egy hónappal ezelőtti 10 éves csúcshoz képest is folytatódott a drágulás.

A szervezet élelmiszerárakat mérő indexe 135,7 pontig kúszott fel az idei év első hónapjában, ami másfél ponttal haladja meg a tavaly decemberi értéket. A drágulást főként a növényi olajok és a tejtermékek árának növekedése hajtotta, ugyanakkor a cukor ára már a második hónapja csökken. A húsok és a gabonák ára nem változott lényegesen. 

A szervezet adatai alapján az élelmiszerárak 2021-ben világszerte nominális csúcsot döntöttek, és reálértéken is csak egyszer, 1974-ben voltak a tavalyinál drágábbak.

Fotó: MORITZ FRANKENBERG

A búza ausztrál és argentin termésének nagysága a kenyérgabona árát 3,1 százalékkal csökkentette, ám ezt ellensúlyozta a kukorica 3,8 százalékos drágulása, miközben 3,1 százalékkal a rizs is többe került. Összességében a gabonák árszintjét jelző részindex értéke 140,6 pont volt.

A növényi olajok sosem kerültek még ilyen sokba, 185,9 ponton állt a mutató januárban, miután 7,4 pontot (4,2 százalékot) emelkedett december óta. A pálma-, a szója-, a napraforgó- és a repceolaj egyaránt drágult.

A FAO tejtermékekre vonatkozó árindexe havi összevetésben 2,4 százalékkal (3,1 ponttal), 132,1 pontra nőtt decemberhez képest, már az ötödik egymást követő hónapban jegyeztek fel emelkedést. Éves szinten a mutató 18,7 százalékkal (20,8 ponttal) nőtt.  

Noha a hústermékek januárban nem kerültek lényegesen többe a decemberinél, a 112,6 pontos árindex éves szinten 16,6 pontos (17,3 százalékos) növekedést jelez.

A cukor árindexe már a második egymást követő hónapban csökkent, januárban hathavi mélyponton, 112,8 ponton állt, 3,7 ponttal (3,1 százalékkal) gyengült decemberhez képest.