A  napokban tette közzé az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (European Tyre and Rubber Manufacturers’ Association - ETRMA) tagjainak 2021. negyedik negyedéves, illetve egész évre vonatkozó gumiabroncs-eladási statisztikáit – hívta fel a figyelmet a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA).

Fotó: WOLFGANG KUMM

A jelentés szerint a 2021-es év az iparág számára egyértelműen a fellendülés időszaka volt. Ez alól egyetlen kivétel a gyári elsőszerelésű (original equipment, OE) szegmens volt, ahol a chiphiány miatt 8 százalékos csökkenést könyvelhettek el a gyártók. Az új teherautó-gumiabroncs szegmensben jelentős, 25 százalékos növekedést értek el. 

A másodlagos piacon eladott abroncsok terén töretlen a vásárlói kedv: 

a személyautókra gyártott négyévszakos abroncsok iránti kereslet 35 százalékkal, a téli abroncsok iránt 9 százalékkal nőtt. A tehergépkocsi- és motorkerékpár-abroncsok másodlagos piaca 12, illetve 14 százalékkal bővült.

„A rendkívül kihívások ellenére  fejlődnek a járműtechnológiák, átalakulóban a mobilitás és a szabályozás is - a gyártók előtt egy sor lehetőség áll.” - nyilatkozta Fazilet Cinaralp asszony, az ETRMA főtitkára, hozzátéve, hogy szerinte a szektor ellenállónak bizonyult a világjárvány idején, és bizakodással tekinthetünk a pozitív tendencia folytatódása elé. A főtitkár asszony szerint a növekedés tartós lesz, és idén valószínűleg ismét elérhetjük a 2019-ben mért iparági kibocsátási volument.