Amerikai kormányzati tisztviselők hétfőn "konkrét lépésekre" szólították fel Kínát, hogy teljesítse kötelezettségvállalását, amely szerint 2020-ban és 2021-ben 200 milliárd dollárral növeli az amerikai áruk és szolgáltatások vásárlását a Donald Trump korábbi elnökkel aláírt úgynevezett "első fázisú" kereskedelmi megállapodás keretében.

Fotó: Shutterstock

A Reuters szerint Washington kezdi elveszíteni a türelmét Kínával szemben, amely az elmúlt hónapokban nem tett komolyan vehető erőfeszítést a 2021 végén lejárt kétéves vásárlási kötelezettségvállalás teljesítése érdekében.

A megjegyzések egy nappal azelőtt hangzottak el, hogy az amerikai kormányzat várhatóan közzéteszi a tavalyi egész éves kereskedelmi adatokat. Az elemzők szerint Peking vásárlásai ugyanis messze elmaradnak a vállalttól. A Peterson Institute for International Economics vezető munkatársa, Chad Bown által összeállított kereskedelmi adatok szerint például Kína novemberig a célnak csak mintegy 60 százalékát teljesítette.

Joe Biden amerikai elnök szerint a kereskedelmi megállapodás nem jelent megoldást az államilag irányított kínai gazdaság által okozott alapvető problémákra, ám az aláírt megállapodást ettől függetlenül teljesítenie kell Pekingnek.