Az amerikai szenátus bankbizottságának vezetője kedden elhalasztotta a szavazást Joe Biden elnök öt jelöltjéről a Federal Reserve élére; közük van Jerome Powell elnök is. 

A bizottság republikánus tagjai ugyanis a bojkott mellett döntöttek, mert kifogásaik vannak a jegybank Wall Street-i szabályozójának választott Sarah Bloom Raskinnal szemben. Pat Toomey szenátor, a bizottság vezető republikánusa felszólította pártbeli társait, hogy hagyják ki a szavazást, arra hivatkozva, hogy szerinte megválaszolatlan kérdések merültek fel Raskin múltbeli szerepével kapcsolatban egy fintech vállalat igazgatótanácsában.

Fotó: Kevin Dietsch / POOL / AFP

A republikánusok ahelyett, hogy végeznék a munkájukat, cserben hagyták amerikai népet

– jelentette ki a Reuters tudósítása szerint Sherrod Brown bizottsági elnök a szavazásra összegyűlt tizenegy demokrata szenátor előtt. Mivel a testület 24 tagú, és egyetlen republikánus sem jelent meg, így a bizottság nem volt szavazóképes. Brown azt ígérte, hogy megpróbálja a lehető leghamarabb újra napirendre venni a szavazást.

A fejlemény késlelteti a Fed kulcsfontosságú vezetőinek a megerősítését egy olyan időszakban, amikor az amerikai jegybank éppen kamatemelésre készül, hogy felvegye a harcot az elmúlt 40 év legmagasabb inflációjával.