Újabb célpont került Hszi Csin-ping kínai elnök korrupcióellenesnek nevezett, valójában a kínai milliárdosokat megregulázni igyekvő kampányának a fókuszába. A technológiai szektor, a magánoktatás és a szerencsejátékok után most a dohányipar van soron. A hatóságok nyomozást indítottak Csu Lam-jiu (Chu Lam Yiu), a leggazdagabb kínai üzletasszony ellen. Vállalkozásának, a Huabao International Holdingsnak az árfolyama erre 65 százalékkal zuhant.

A leggazdagabb kínai nő

A nyomozást a cég egyik leányvállalata, a Huabao Flavours & Fragrances ellen indította a délkelet-kínai Lejjang város helyhatósága, amely azonban jelezte, hogy a vizsgálatot a kommunista párt útmutatása alapján folytatják le.

Fotó: GCMT / AFP

A Huabaót húszas éveinek a közepén, 1996-ban indította útjára Csu Lam-jiu. A dohány- és az élelmiszeripar számára gyártanak ízesítő- és illatanyagokat. A cég számára az elektromos cigaretták elterjedése jelentette az igazi robbanást. Az eladások évről évre a többszörösükre nőttek, így hamarosan az üzletasszony lett Kína első milliárdosnője. Az ország gazdagjait lajstromba szedő Hurun Report szerint a vagyona tavaly 7,6 milliárd dollárra rúgott, így a 122. leggazdagabb volt a kínaiak között. 2012-ben 2,7 milliárddal még a lista 46. helyén állt, ami jól jelzi, hogy a kontinensnyi országban milyen hihetetlen vagyongyarapodás következett be az elmúlt évtizedben.

Hszi kampánya

Az államfőként újraválasztására, harmadik elnöki ciklusára készülő Hszi Csin-ping tavaly kezdte átfogó korrupcióellenes kampányát, melynek keretében eddig 27 magas rangú hivatalnok és vállalatirányító, például a kínai jegybank, több állami bank, olajtársaságok és biztosítók felső vezetői ellen indítottak nyomozást.

A Csu Lam-jiuval szemben indított eljárásból sokan arra következtetnek, hogy hasonló forgatókönyv valósul meg a dohányiparban, mint a technológiai szektorban: az iparág emblematikus figuráinak a kipécézését szigorúbb szabályozás követi. Ennek nyomán az említett ágazatok nagyágyúinak nemcsak a vagyona, hanem cégeik tőzsdei értéke is jelentősen csökkent.

A befektetők korábban nagyon optimisták voltak a világ legnagyobb elektromoscigaretta-piacának számító Kína nyújtotta lehetőségekkel kapcsolatban. A legnagyobb szereplő, a 2018-ban alapított RLX Technology volt az első kínai cég, amely az idén nyilvános részvénykibocsátást hajtott végre az USA-ban. 1,4 milliárd dolláros bevételre tettek szert.

Dohányipari viharfelhők

A kínai sajtóban azonban az utóbbi időben sorra jelentek meg cikkek arról, hogy az e-cigiket kiskorúaknak eladni mekkora bűn. Várható az is, hogy a szegmensben magasabb adókat vezetnek be. 2019-es adatok szerint az országban 286,7 millióan dohányoznak. Az elektromos cigaretták piaca annak ellenére erősen bővül, hogy Peking 2019-ben betiltotta ezen termékek online forgalmazását. Az RLX a piac 63 százalékát ellenőrzi, egyik legnagyobb beszállítója a Huabao.

A teljes cikk elolvasható a Figyelő oldalán.