A szlovák média is észrevette, hogy Magyarországon május 15-ig meghosszabbították az üzemanyagár-stopot. A 480 forintban maximált

benzin és gázolaj literenkénti ára módfelett vonzó szlovák szemszögből, mivel a benzin.sk hírportál szerint az elmúlt héten a 95-ös oktánszámú benzin átlagára 1,54 euró volt. 

A 480 forint átszámítva 1,33 eurónak felel meg, ezért gyakorlatilag literenként 20 cent is megtakarítható a magyarországi tankolással. 

Ez 50 literes tartály teletöltése esetén átszámítva akár 10 euró megtakarítást is eredményezhet. Szlovákiában egyébként már hetek óta téma az üzemanyagár kérdése, főleg azt követően, hogy Lengyelországban az adókulcs csökkentése miatt látványosan esett a benzin ára. Egy 50 literes tartály megtöltése átszámítva közel 12 euróval kerül kevesebbe, mint Szlovákiában. 

Fotó: Bujdos Tibor / Észak-Magyarország

Éppen ezért e lépés Szlovákiában szabályos benzinturizmust gerjesztett, akár műanyag hordókban tárolva is hozzák az üzemanyagot 

– a helyiek ketyegő bombáknak titulálják ezeket az ügyeskedőket. Olyannyira elfajult a dolog, hogy a szlovák-lengyel határon a pénzügyőrség már kénytelen ellenőrizni a személygépkocsikat. Az autó teletankolása, emellett további 10 literes benzinkanna teletöltése úgymond még belefér a keretekbe, azonban ezen felül már jövedéki adót kell fizetni. 

A Markíza szlovák kereskedelmi tévé híradása szerint az első napokban a szlovák hatóságok csupán tájékoztatták az autósokat e tényről, a későbbiekben azonban 165 eurós helyszíni bírsággal vagy akár 16 ezer euróig terjedő pénzbírsággal is sújthatják az üzemanyagot Lengyelországból nagyban behozókat. Pozsony jelezte, hogy nem tervezi az üzemanyagot sújtó adók átmeneti mérséklését, sem az ár befagyasztását. Egyébként térségünkben éppen Szlovákiában a legdrágább az üzemanyag, 50 liter benzin tankolása még Ausztriában is közel 4 euróval kerül kevesebbe. 

Egyébként a gázolaj esetében hasonló a helyzet, 50 liter megtankolása Magyarországon 4 euróval, Lengyelországban pedig 6,5 euróval kerül kevesebbe.