Újabb három hónappal meghosszabbította a kormány benzinárstopot, ezzel további védelmet kaptak az autót használó magyar családok – hívta fel a figyelmet Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében.

Fotó: Móricz-Sabján Simon/VG

Kiemelte, az üzemanyagok ára, ahogy az élelmiszereké is, az elszabaduló energiaárak miatt egész Európában emelkedik. Hangsúlyozta a rezsicsökkentés politikájához hűen, a magyar kormány 3 hónapja döntött úgy, hogy a magyar lakosság védelmében beleavatkozik az üzemanyag árába.

A 95-ös benzin és a gázolaj árát 480 forintban maximálták, így a magyarok fizetik az egyik legalacsonyabb árat Európában. Az árstop nélkül ezek most literenként 510-530 forintba kerülnének.

A kormány mostani döntésével május 15-ig biztosan érvényben marad a benzinárstop.

Mennyiségi korlát

Egyre több töltőállomáson korlátozzák az eladott üzemanyag mennyiséget, mert az üzemeltető rengeteg pénzt bukik minden eladott literen – írja a Pénzcentrum. A benzinkutak tömeges csődje annyira reális lehet, hogy már a oldalán is megjelent egy tájékoztató arról, mit kell tennie annak a kútnak, amelyik üzemszünetre akar menni. A holtankoljak.hu szerint eddig nagyjából 50 kút korlátozta a kiadható mennyiséget, de a portál szerint, ha folytatódik a drágulás, akkor több száz vállalkozó dönthet hasonlóan.