Egyre aggasztóbb ütemben terjed Kínában az omikron. A hatóságok továbbra is elsősorban lezárásokkal próbálnak védekezni a vírus robbanásszerű terjedése ellen, ezt a variánst azonban az eddigieknél sokkal nehezebb kordában tartani, ami zavarokat okoz a termelésben és a szállításban, és jelentősen visszaveti a fogyasztást is.

A probléma már az élelmiszer-ellátást is veszélyeztetheti, ezért a mezőgazdasági minisztérium sürgette a helyieket, hogy kövessék nyomon az emberek mozgását, erősítsék meg a vírus megelőzését és ellenőrzését a kulcsfontosságú mezőgazdasági területeken, és készítsenek megfelelő vészhelyzeti terveket – áll a vasárnap késő este kiadott kormányzati közleményben. Az agrártárca utasítása azt követően érkezett, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök hatékonyabb vírusellenes intézkedésekre és a járvány gazdasági fejlődésre gyakorolt hatásának minimalizálására szólított fel.

A gondokat azonban fokozza, hogy az orosz–ukrán háború miatt a gabona- és étolaj-behozatalban is zavarokra lehet számítani, miután eddig e két ország adta a világ búzatermelésének 30, napraforgóolaj-termelésének pedig nagyjából 80 százalékát. Emellett a háború hatására tovább emelkedő energiaárak a műtrágyatermelést is jelentősen visszavetik.

Fotó: Xu Jiajun / AFP

Eközben Kína pénzügyi központjában, Sanghajban hétfőn a napi fertőzésszám rekordszintű emelkedéséről számoltak be, emellett a legnagyobb közeli üdülőhelyen teljes karantént vezettek be. Javult azonban a járványhelyzetet a dél-kínai termelési központban, Sencsenben, ahol hétfőn engedélyezték az irodák, a gyárak és a tömegközlekedés újraindítását, miután a város lakóit teljeskörűen letesztelték – közölte a CCTV állami televízió.

Lu Ting, a Nomura vezető közgazdásza úgy véli, hogy a vírus elleni védekezésben alkalmazott zéró tolerancia költségei gyorsuló ütemben emelkedni fognak, miközben az előnyei csökkennek, ami sokkal nehezebbé teszi Peking számára, hogy elérje a 2022-re kitűzött 5,5 százalék körüli GDP-növekedést. Ezért Lu arra számít, hogy a kínai jegybank áprilisban mérsékelt, 10 bázispontos irányadó kamatcsökkentést hajt végre, és a következő hónapokban 50 bázisponttal csökkenti a bankok kötelező tartalékrátáját is.

A kínai és a hongkongi tőzsdeindexek hétfőn csökkenéssel zártak, mivel csalódást okozott a befektetőknek, hogy a központi bank változatlanul hagyta a vállalati és háztartási hitelekre vonatkozó irányadó kamatlábakat.

Az egyéves hitelkamatlábat (LPR) 3,7 százalékon tartották a decemberi 5, illetve januári 10 bázispontos csökkentést követően, míg az ötéves kamatláb 4,6 százalékon maradt a januári 5 bázispontos csökkentést követően.

A piaci szereplők további támogató intézkedéseket vártak a vírus terjedése, a háború kockázatai, az ingatlanpiaci és egyéb gazdaságot lassító problémák miatt, ezt a várakozást pedig fokozta, hogy a múlt heti jelentős tőzsdezuhanást követően Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes, az ország legbefolyásosabb gazdasági vezetője ígéretet tett a gazdaság és a pénzügyi piacok támogatására.