Nemzetközi gazdaság

A leggazdagabb orosz oligarcha eddig simán megúszta a nyugati szankciókat

Vlagyimir Putyin egyik közeli barátja, aki Oroszország leggazdagabb embere is egyben, nem szerepel egyetlen oligarchák ellen hirdetett szankciós listán sem. Vlagyimir Potanyin gyakran nyaral együtt az orosz elnökkel, illetve sporttársak is, hiszen együtt szoktak jégkorongozni. A személyes érintettség mellett Potanyin tevékenysége szinte az egész ország gazdasági életét áthatja. Érdekeltségei vannak a bányászatban, az ingatlanszektorban és az energiaiparban is.

Oroszország leggazdagabb emberét nem érintik a nyugati szankciók – írta meg a Business Insider. Vlagyimir Potanyin dokumentáltan a leggazdagabb orosznak számít a Bloomberg milliárdosokról szóló indexe alapján. A vagyona jelenleg majdnem 25 milliárd dollárra tehető, és köztudott, hogy Vlagyimir Putyin személyes barátja. Közeli kapcsolatuk nem csak üzleti jellegű, hiszen gyakran szoktak együtt jégkorongozni is az elnökkel. Potanyin még a 2018-as „Putyin-listára”" is felkerült, ami az orosz elnökkel kapcsolatban álló jelentős orosz politikai személyiségeket és oligarchákat listázta. Ennek ellenére a milliárdost nem érintik a nyugati szankciók, pedig más ismert oligarchák a vagyonuk zárolására és országokból való kitiltásokkal voltak kénytelenek szembenézni. Ezeknek az intézkedéseknek az egyik leghíresebb áldozata Roman Abramovics, a Chelsea labdarúgócsapatának a tulajdonosa volt.

A képen Valgyimir Potanyin látható Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP

Annak ellenére, hogy a személyét nem érintik a szigorú nyugati intézkedések, a vagyona jócskán megsínylette az elmúlt heteket. Az Ukrajna ellen indított háború kirobbanása óta nagyjából negyedével csökkent a vagyona, így jött ki a Bloomberg által közölt majdnem 25 milliárd dolláros érték. 

Potanyin vagyonának jelentős része a Nornickelből, a világ legnagyobb finomított nikkelgyártó cégéből származik. Az 58 éves milliárdos a vállalat részvényeinek többségével, majdnem 35 százalékával bír, és a vezérigazgatói tisztséget is betölti a cég élén. A Nornickel a világ nikkeltermelésének 22, palládiumtermelésének pedig a 40 százalékáért felelős. A vállalat bevétele 2021-ben majdnem 18 milliárd dollár lett. 

A Nornickel mellett Potanyin jelentős érdekeltségekkel rendelkezik a bánya- és az energiaiparban, illetve hatalmas ingatlanportfóliója is van. Emellett az orosz Petrovax gyógyszeripari vállalatot is ő irányítja.

A kép bal felső sarkában Potanyin éppen a jobb kezével törli az arcát Fotó: SERGEY GUNEEV / AFP

Látható, hogy a Vlagyimir Potanyin az orosz gazdasági élet egyik legfontosabb szereplője, érdekeltségei szinte egész Oroszországot behálózzák. Annak tükrében, hogy a Putyinhoz közeli milliárdosi kört milyen mértékben szankcionálják a nyugati országok, egyelőre érthetetlen, hogy Potanyint miért nem érintik ezek az intézkedések.

 

háború Oroszország szankciók oligarcha Putyin Potenin
Kapcsolódó cikkek