Az Oroszországgal szemben Ukrajna megtámadása miatt bevezetett példátlan pénzügyi szankciók azzal fenyegetnek, hogy fokozatosan felhígítják az amerikai dollár dominanciáját, és széttagoltabb nemzetközi monetáris rendszert eredményeznek – figyelmeztetett Gita Gopinath, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) első vezérigazgató-helyettese a Financial Timesnak adott interjújában.  

A cikket idéző Reuters szerint Gopinath hozzátette: az oroszországi inváziót követően a nyugati országok által bevezetett intézkedések, beleértve a központi bankra vonatkozó korlátozásokat, ösztönözhetik az egyes államokkal folytatott kereskedelemre épülő kis monetáris blokkok kialakulását.

„A dollár továbbra is a fő globális valuta maradhat még, de valószínűnek látjuk a széttagoltságot, és ez már abban is tetten érhető, hogy egyes országok újratárgyalják azt a valutát, amelyben az exportot fizetik” – mondta. 

A dollár fölénye megszűnésének veszélye Ukrajna inváziójával felgyorsult – írja egy másik cikkében a Reuters. A kínai bankokat lényegében megrohamozták a számlát nyitni akaró orosz cégek. 

„Az elmúlt napokban 200-300 cég keresett meg minket azzal, hogy új számlát akarnak nyitni” – mondta a hírügynökségnek egy kínai állami bank moszkvai fiókjában dolgozó, a témában jártas személy. Az idézett forrás azt is közölte, hogy az új fiókokat kereső vállalatok közül sok Kínával üzletel, és arra számítanak, hogy e cégek jüanban történő tranzakciói növekedni fognak.

Mint ismert, Kína többször is jelezte, ellenzi a nyugati szankciókat, hatástalannak nevezve azokat, és ragaszkodott ahhoz, hogy fenntartsa a normális gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal.