Az orosz kormány három forgatókönyvet készített elő azoknak a vállalatoknak, amelyek a Nyugat által a Vlagyimir Putyin vezette ország gazdasága ellen bevezetett példátlan szankciókkal összefüggésben úgy döntenek, hogy elhagyják Oroszországot – írja a TASZSZ.

A bejelentést Andrej Belousov orosz miniszterelnök-helyettes tette az orosz ipar és üzleti élet képviselőivel folytatott találkozók eredményeit követően.

„Lehetnek olyan cégek, amelyeknek a részvényesei úgy döntenek, elhagyják az orosz piacot. Számukra e tekintetben három lehetőség van. Az első az, hogy a vállalatot továbbra is Oroszországban működtetik, és tiszteletben tartják az alkalmazottakkal szembeni munkavállalási kötelezettségeket” – mondta Belousov.

A második lehetőség szerinte az, hogy a külföldi részvényesek részvényeit orosz partnerekre ruházzák át, amivel az adott cég később visszatérhet az orosz piacra. Mint mondta, az orosz üzletemberek készen állnak erre a lehetőségre, és néhány befektető már élt is vele.

A harmadik lehetőséget felvázolva már drasztikusabb megoldásra mutatott rá. A tisztviselő szerint ez a forgatókönyv az lehet, hogy a cég elhagyja az orosz piacot, bezárja a gazdasági egységeket és elbocsátja az alkalmazottakat. Ezt viszont a moszkvai kormány „szándékos de facto csődnek” tekinti. „Ebben az esetben gyorsított csődeljárással avatkozunk be, hiszen számunkra abszolút prioritás az állampolgárok munkahelyeinek és szociális jólétének megőrzése, hogy a lelkiismeretes vállalkozók biztosíthassák a vállalkozás hatékony működését” – mondta Andrej Belousov.