Pénteken, a canakkalei tengeri győzelem 107. évfordulóján avatja fel Recep Tayyip Erdogan török elnök a Canakkale-szoros nyakláncaként emlegetett 1915 Canakkale hidat, írja a török közlekedési minisztérium. Ez lesz a világ legnagyobb támaszközű függőhídja.

Az ázsiai és az európai kontinenst a Dardanelláknál összekötő híd építésében a törökországi közlekedési és infrastrukturális minisztérium autópályákért felelős főigazgatóságának munkatársai mellett közel 5100 munkás és 740 építőgép vett részt. A tereprendezési munkálatok részeként összesen 516 863 facsemetét ültettek el a híd körül.

A hídon való áthajtás körülbelül 6 percet vesz majd igénybe, ami éppen a tizede az eddigi 60 perces kompútnak.

A Malkara-Canakkale autópályával és az 1915 Canakkale híddal a Márvány-tenger és az Égei-tenger kikötői, vasúti és légi közlekedési rendszerei integrálódnak a szárazföldi közlekedéssel, lehetővé téve a gazdasági fejlődést, és a tervezhetőbb logisztikát a régióban. A miniszter szerint a híd rövidebb menetidőt biztosít majd az Európából az Égei- és a Földközi-tenger partvidékére irányuló áruszállításnak, mivel a forgalom így elkerüli Isztambult.

A híd 2 023 méteres középső fesztávja a Török Köztársaság kikiáltásának 100. évfordulójára utalnak, a 318 méteres acéltornyok pedig 1915. március 18-át, a canakkalei tengeri győzelmet szimbolizálják.