Az orosz tulajdon befagyasztása külföldön lerombolta a bizalmat, és Moszkva azt tervezi, hogy a nem baráti országoknak a jövőben rubelben kell fizetniük a nekik szállított orosz földgázért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök egy nappal azelőtt, hogy Brüsszelben összeülnek az állam- és kormányfői, hogy megvitassák, szükséges-e hozzátenni az Ukrajna megtámadásáért Moszkvára már kirótt szankciókhoz.

Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok még az orosz energiahordozókra is embargót vetett ki, amihez az EU várhatóan nem csatlakozik, mindenesetre a büntetőintézkedések devizaforrásoktól fosztották meg az orosz államot és magánszemélyeket, megnehezítették a nemzetközi fizetéseket és mélyrepülésbe küldték a rubel árfolyamát. 

Putyin azt közölte a Reuters jelentése szerint, hogy Oroszország továbbra is rendben szállítja a földgázt, a változás egyedül a fizetések pénznemét érinti, és a Gazprom vállalatnak ennek megfelelően kell módosítania a szállítási szerződéseket. Az orosz kormány és jegybank egy hetet kapott, hogy megtalálja a megoldásokat a fizetési változásokra. A nagy kérdések a vásárlók számára, hogy hol juthatnak hozzá a szükséges rubelhez, és milyen árfolyamon.

A hírekből nem volt azonnal világos, ebben a folyamatban miként definiálják a nem baráti országokat, azaz vonatkozik-e mindez Magyarországra is, de jó eséllyel igen, hiszen a Moszkvára rótt uniós szankciókhoz hazánk is csatlakozott. A nem baráti országok korábban Moszkvában felállított listáján a többi EU-tagállammal együtt Magyarország is szerepel, továbbá az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Japán, Kanada, Norvégia, Szingapúr, Dél-Korea, Svájc és Ukrajna.

A Gazprom január 27-ei adatai szerint - írta a Reuters -,  külföldi földgázeladásai 58 százalékát euróban számolták el, 39 százalékát dollárban és 3 százalékát font sterlingben. Az orosz gáz Európa teljes fogyasztásának mintegy 40 százalékát teszi ki..

A rubel a korábbi gyengülést követően hatalmasat erősödött a bejelentés után, a dollár elleni 104-es szint környékéről 99 közelébe, ami majdnem háromhetes csúcsot jelent. 

Fotó: Shutterstock

Az euró mindeközben gyengült a dollár ellenében – lejjebb nyomva a forintot és a złotyt is –, és emelkedett az olaj és a földgáz ára is azokra a hírekre, amelyek szerint az EU-csúcsra érkező Joe Biden amerikai elnök újabb szankciókat készül bejelenteni Moszkva ellen, és arra kívánja rábírni az európaiakat, hogy a maguk büntetőintézkedéseit is terjesszék ki az energiaszektorra. Az európai gázárak Putyin bejelentése után 15-20 százalékkal szöktek fel a Reuters jelentése szerint.