Hat hónapra eltiltották a versenytől Szergej Karjakin orosz nemzetközi nagymestert amiért támogatta Oroszország ukrajnai invázióját – közölte hétfőn a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE). Az elmúlt hetekben a 32 éves ukrán származású orosz sakkozó a közösségi médiában védte hazája tetteit, amiért heves kritikákat kapott a sakkvilágban.

Szergej Karjakint bűnösnek találták a FIDE Etikai Kódexének megsértésében, így a mai naptól kezdve hat hónapon át nem vehet részt egyetlen FIDE minősítésű sakkversenyen sem az egész világon – áll a testület közleményében. A döntés ellen 21 napja van felebezni a sportolónak.

Szergej Karjakin kijelentései az Ukrajnában zajló katonai konfliktusról jelentős számú reakciót váltottak ki a közösségi médiában és azon is túl.

A Krímben született, 2009-ig Ukrajnát képviselő Karjakin így nyilatkozott: Bár várható, de nem kevésbé szégyenletes döntés a FIDE részéről. Teljesen eltaposták azt a sportági alapelvet, hogy a sport független a politikától.

„És ami a legfontosabb, először is hazafi vagyok, és csak másodsorban sportoló. Ha visszagondolok arra, amikor támogattam az orosz elnököt, a népet és a hadsereget, nem bánok semmit és újra megtenném.”

Mindezzel szemben egy másik orosz nagymestert, Szergej Sipovot nem zárták ki az oroszbarát megjegyzései miatt, mert a FIDE szerint azok „kicsit más és kevésbé provokatív jellegűek, mint a Karjakin által megfogalmazottak”.

A FIDE korábban már szankcionálta a fehérorosz és orosz csapatot és bejelentették, nem vehetnék részt a nyári sakkolimpián, csakis egyéni indulóként, és saját országuk színei helyett a FIDE-zászlót képviselve. Érdekes továbbá, hogy a FIDE ukrán-párti elnöke maga Medvegyev miniszterelnök egykori gazdasági tanácsadója, valamint volt orosz miniszterelnök-helyettes, Arkagyij Dvorkovics.