Olaszország azon európai országok közé tartozik, melyekben az orosz földgázszállítások jelentős részét adják az energiafelhasználás jelentős részét, aminek pótlása komoly nehézségeket okozhat annak ellenére, hogy Észak-Afrika felől is érkezik gázvezeték a félszigetre. Éppen ezért a helyzet kezelése érdekében az energia felhasználásán is spórolna a római kormány – írja a Reuters.

Mindezt az állami intézmények hőmérsékletének szabályozásával kívánják megvalósítani, így ezeken a helyeken a légkondik csak csökkentett erővel üzemelhetnek a tervek szerint. Az elképzelések szerint a berendezéseket a legmelegebb hónapokban sem lehet majd 25-27 foknál hűvösebbre állítani, míg a téli fűtés esetében 19-21 között alakulhat a maximum.

Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP

A javaslatot, mely május elejétől a jövő év márciusának végéig lenne érvényben jelenleg a parlament felsőháza vizsgálja. Noha a hatóságok most is dönthetnek annak a kérdésében, hogy mely hónapokban működhet a hűtés vagy a fűtés, az azok segítségével létrehozott hőmérséklet eddig mentes volt a szabályozásoktól.

Noha az ország gőzerővel igyekszik az 40 százalékát orosz gáznak alternatívákat találni, Mario Draghi miniszterelnök már korábban is javasolta, hogy a légkondik és a fűtés lejjebb tekerése által megtakarított energia is legyen része a megoldásnak.

Fotó: MIGUEL MEDINA / AFP