Az Algériába utazik hétfőn Mario Draghi olasz miniszterelnök, hogy a gázszállítások növeléséről írjon alá megállapodást – tudta meg a Reuters. A politikust kísérő delegációnak része lesz az olasz energiavállalat, az Eni vezetője valamint Luigi Di Maio külügyminiszter és Roberto Cingolani energiaátmenetért felelős miniszter.

A gázimportjának 40 százalékát orosz forrásból biztosító ország most lóhalálban igyekszik diverzifikálni ellátását, ennek lehet az egyik eleme az észak-afrikai országból érkező földgáz mennyiségének növelése. 

Fotó: J-F ROLLINGER / ONLY WORLD / Only France via AFP

Cingolani a héten arról beszélt, hogy 

hét országgal tárgyalnak a szállítások növeléséről, melyek közül több nagyon is előrehaladott állapotban van. 

Az olaszok második legnagyobb forrása Algéria, ám a két ország közötti vezeték csak kapacitása nagyjából felén üzemel. Az algériai exportot behatárolta az is, hogy Spanyolország felé tartó vezetékét egy Marokkóval folytatott vita miatt lezárták.

Az olasz vásárlások viszont tavaly 76 százalékkal, 21,2 milliárd köbméterre nőttek, ami az összes 29 százalékát jelentette. 

Róma további 9 milliárd köbmétert szeretne vásárolni. A szerződés aláírását követően a technikai részleteket az állami energiavállalatok, az algír Sonatrach és az olasz Eni dolgozzák majd ki.

A Sonatrachhal hosszútávú szerződésben álló Eni márciusban arról beszélt, hogy mintegy 140 millió hordónyi olajat rejtő lelőhelyet talált az algériai sivatagban. Kérdéses persze, hogy a mező termelésének felpörgetése mennyire gyorsan sikerülhet.