A háborúk, konfliktusok és üldöztetések elől menekülő emberek együttérzést és könyörületet érdemelnek. Nem szabad áruként kereskedni velük, és külföldre átszállítani őket, hogy ott foglalkozzanak velük

- mondta Gillian Triggs, a szakszervezet menekültek nemzetközi védelmi kérdéseiben illetékes vezető helyettes.

Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy London új migrációs és gazdasági fejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával.

A megállapodás alapján mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba.

Nagy-Britannia megegyezett a menedékkérők Ruandába való áttelepítéséről

Nagy-Britannia a menedékkérők tízezreit telepítheti Ruandába egy új partnerség keretében

Johnson szerint ez a 120 millió font értékű finanszírozási csomagot is tartalmazó "innovatív megközelítés" biztonságos és törvényes lehetőséget teremt a menedékkérvényezésre.

Ezzel együtt felborítja az embercsempész bűnszervezetek üzleti modelljét, mivel a brit menedékjog-rendszert kihasználni kívánó gazdasági bevándorlók nem maradnak Nagy-Britanniában.

Fotó: Daniel LEAL / AFP

Azok viszont, akik ténylegesen védelemre szorulnak, ezt a védelmet megkapják, és ruandai érkezésük után azonnali hozzáférésük lesz az ehhez szükséges jogi szolgáltatásokhoz.

Emellett lehetőségük nyílik arra is, hogy új életet kezdjenek "abban a dinamikus országban" a brit kormány anyagi támogatásával - fogalmazott a brit miniszterelnök.