Géppuskákkal felfegyverzett katonák és rendőrök vasárnap ellenőrzőpontokat állítottak fel Srí Lanka (korábbi nevén Ceylon) legnagyobb városában Colombóban, miközben a kormány blokkolta a közösségi média platformokat, és szombattól az egész országra kiterjedő kijárási tilalmat rendelt el, amely helyi idő szerint hétfőn reggel 6 óráig tart. A tömegközlekedést országosan leállították. A korlátozások oka, hogy a gazdasági válságra adott, sokak szerint hibás kormányzati intézkedések elleni tiltakozások erőszakba torkolltak.

Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP

A közösségi média blokkolása ideiglenes, és a védelmi minisztérium különleges utasításai alapján vezettük be. Az ország és az emberek érdekében rendeltük el, hogy fenntartsuk a nyugalmat

 – állította Jayantha de Silva, a távközlési szabályozó bizottság elnöke a Reutersnek.

A NetBlocks internetfigyelő szervezet szerint a valós idejű hálózati adatok azt mutatják, hogy 

Srí Lanka az egész ország területén blokkolja a közösségi médiaplatformokat, 

korlátozva a hozzáférést a többi között a Twitter, a Facebook, a WhatsApp, a YouTube és az Instagram felületeihez, miután a tiltakozások miatt szükségállapotot hirdetett.

Az ország ifjúsági és sportminisztere, Namal Rajapaksa, aki Gotabaya Rajapaksa elnök unokaöccse, egy tweetben közölte, hogy „soha nem fogja hagyni, hogy blokkolják a közösségi médiát”. „Ráadásul VPN használatával könnyen megkerülhető a korlátozás, ami megkérdőjelezi annak hatékonyságát. Arra kérem a hatóságokat, hogy gondolkodjanak progresszívebben, és gondolják át ezt a döntést”.

Rajapaksa elnök pénteken rendkívüli állapotot hirdetett a tiltakozások megfékezésére, miközben az ország az emelkedő árakkal, az alapvető élelmiszerek hiányával és áramkimaradásokkal küzd. 

A tiltakozások erősen megingatták Rajapaksa elnök politikai támogatottságát, aki 2019-ben stabilitást ígérve került hatalomra.

Gazdasági elemzők szerint az elmúlt évtizedek legsúlyosabb válságának gyökerei több egymást követő kormány rossz gazdasági döntései okozták, amelyek hatására kettős hiány – a folyó fizetési mérleg hiánya mellett költségvetési hiányt – alakult ki. A jelenlegi gazdasági válságot közvetlenül azonban a Rajapaksa elnök által a járvány előtt bevezetett jelentős adócsökkentések mélyítették el.

A Srí Lankán tartózkodó nyugati és ázsiai diplomaták szorgalmazzák, hogy a kormány engedélyezze a békés tüntetések megtartását.

Eldurvultak a kormányellenes tüntetések a drasztikus energia- és élelmiszerhiány miatt

Vasárnapra újabb demonstrációt tervez az emberemlékezet óta nem látott áremelkedés és gazdasági válság miatt a Srí Lanka-i elnök és a kormány lemondását követelő tömeg.