A Bloomberg Billionaires Index szerint az iparmágnás és filantróp vagyona a hétvégén elérte a 100 milliárd dollárt, ezzel Ázsia leggazdagabb emberévé vált.

A százmilliárdosok klubjában kilenc másik férfihoz csatlakozik, köztük a Tesla vezérigazgatójához, Elon Muskhoz, az Amazon alapítójához, Jeff Bezoshoz és a Berkshire Hathaway elnökéhez, Warren Buffetthez. A 10 főre bővült elit klubban egyedül Bernard Arnault francia üzletember – az LVMH világ vezető luxusmárka-csoportjának elnöke – és Adani nem amerikai nemzetiségűek.

Fotó: Sanjeev Verma / Hindustan Times via Getty Images

Ahogy a tőzsdék világszerte fellendültek a világjárvány idején, sok milliárdos vagyona az egekbe szökött, Adani nyeresége azonban kivételes volt. Az Adani-csoport 59 éves alapítója a kikötőktől az űrhajózáson át a hőenergiáig és a szénig terjedő vállalatokat irányít, vagyona pedig közel 90 milliárd dollárral nőtt az elmúlt két évben.

Egyes Adani-vállalatok részvényei 2020 júniusa óta több mint 1000 százalékot ugrottak, ami annak a jele, hogy a befektetők optimisták a milliárdos fogadási képességét illetően az olyan szektorokban, mint az infrastruktúra és a amelyek kulcsfontosságúak Narendra Modi indiai miniszterelnök gazdaságfejlesztési céljai szempontjából.

Adani jelenleg a világ 10. leggazdagabb embere, megelőzve honfitársát, a Reliance Industries elnökét, Mukesh Ambanit, akinek a Bloomberg szerint 99 milliárd dolláros vagyonnal büszkélkedhet. A Forbers valós idejű milliárdoslistája szerint Gautam Adani és családja nettó vagyona 107 milliárd dollár, ami 6 milliárd dollárral nagyobb, mint Ambanié.

Kezdetben a széniparban gazdagodott, először kereskedőként, majd India legnagyobb hőerőmű-kapacitásának építőjeként a magánszektorban. Amikor a kormány úgy döntött, hogy a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben egyre inkább előnybe részesíti a megújuló energiát, Adani gyorsan csatlakozott a zöld energia szektorhoz, és most konglomerátuma úton van afelé, hogy a világ legnagyobb napenergia-termelőjévé váljon.

Tervei szerint a következő évtizedben a beruházások 75 százalékát zöld vállalkozásokra fordítja, beleértve a 20 milliárd dollárt a megújuló energiákra, a zöld alkatrészek gyártására, valamint az infrastruktúra fejlesztésére.

Az Adani Green Energy, a világ legnagyobb napenergia-fejlesztője 45 GW-os megújuló kapacitás kiépítését tervezi 2030-ig. Októberben az SB Energy, a japán székhelyű SoftBank Group és a Bharti 80:20 arányú vegyesvállalatának megvásárlásával befejezte India megújuló energiaforrásainak legnagyobb fúzióját és felvásárlását.

Mundrában az Adani csoport India legnagyobb kereskedelmi kikötőjét építette fel az elmúlt két évtizedben. Adaninak 12 másik kikötője és terminálja van. Az Adani Ports and Special Economic Zone India legnagyobb kereskedelmi kikötői üzemeltetője és integrált logisztikai szereplője évi 498 millió tonna kapacitással, és 28,6 százalékos részesedéssel rendelkezik az egész indiai konténerszállításban.

A villamosenergia-átviteli és elosztási területen az Adani Transmission már most India legnagyobb magánszolgáltatója.

Adaninak van egy vegyes vállalata a NOB-val, az Indian Oil-Adani Gas, amely 19 városban valósítja meg a városi gázelosztó CGD hálózatokat. 2020 októberében a csoport eladta az Adani Gas 37,4 százalékos részesedését a Total francia energiaipari óriáscégnek 5700 milliárd rúpia áron, ami a legnagyobb közvetlen az ország városi gázelosztásában.

Majd miután Narendra Modi miniszterelnök 2021 augusztusában bejelentette a Nemzeti Hidrogénmissziót, Adani úgy döntött, hogy a hidrogén lehetőségét is kihasználja.

Továbbá a múlt hónapban az Adani csoport bejelentette, hogy kisebbségi részesedést szerez a Quintillion Business Media-ban is, a BloombergQuint üzleti hírplatform anyavállalatában.