A német gazdasági és éghajlatvédelmi minisztérium szerdán intézkedéscsomagot terjesztett elő a megújuló energiaforrások elterjedésének felgyorsítása érdekében, mivel  a zöldátmenet egyre sürgetőbbé teszi az ország orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való nagyfokú függőségének csökkentését.

Fotó: RWE

A német kormányt alkotó három párt a tavaly novemberben aláírt koalíciós szerződésben már felvázolta a megújuló energiaforrások bővítésére vonatkozó átfogó céljait, de Robert Habeck gazdasági miniszter szerint az ukrajnai háború további hangsúlyt adott a terveknek.

Az intézkedéscsomag Európa legnagyobb gazdaságában 2030-ra 80 százalékra emelné a zöldenergia részarányát az energiamixben a jelenlegi mintegy 40 százalékról. A korábbi cél a koalíciós tárgyalásokon a 65 százalék elérése volt 2030-ra.

Az éghajlati válság egyre inkább elmélyül, másfelől Oroszország inváziója is megmutatta, hogy mennyire fontos a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása és a megújuló energiaforrások elterjedésének előmozdítása

– mondta Habeck újságíróknak.

A jogszabály tartalmaz egy új záradékot, amely azt is kimondja, hogy a megújuló energiaforrások használata a közbiztonság érdekében történik.

Az ország megújuló energiaforrásokról szóló törvénye azt a célt is tartalmazza, hogy a tengeri szélenergia-termelésnek 2030-ra el kell érnie a 30 gigawattot – ami nagyjából tíz atomerőmű kapacitásának felel meg –, 2045-re pedig legalább a 70 gigawattot.

Az év során további jogszabályi változások várhatók, különösen az épületek energiahatékonyságát és a közlekedési ágazatban az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését illetően.

Szakértők arra számítanak, hogy a változások július 1-jén lépnek hatályba.