A Deutsche Bank a nagy bankok közül elsőként jósolt recessziót az Egyesült Államokban, igaz, csak enyhe mértékűt – írja a CNN . Azonban a német pénzintézet most már úgy gondolja, hogy a visszaesés mélyebb lehet, főként az amerikai jegybank, a Fed elleni harca miatt.

Az ügyfelek részére készített jelentésben a bank már jelentős mértékű recesszióra figyelmeztet. A probléma szerintük az, hogy noha lehetséges, hogy az infláció ugyan tetőzhet, ám az hosszú ideig tarthat, hogy a Fed célját jelentő 2 százalékos szintig süllyedjen. Ezért a központi bank agresszív kamatemelésekre kényszerülhet, ami gátolhatja a gazdaságot.

Correction,Of,Usa,Stock,Market.,Correction,Chart,On,Background,Of
Fotó: Shutterstock

Lemaradva

A fogyasztói árak 8,5 százalékkal voltak magasabbak márciusban az egy évvel korábbinál, ami az elmúlt 40 év legnagyobb mértékű drágulása. A továbbra is túlfűtött, amit a Moody’s előrejelzése is alátámaszt, mely szerint a az 50-es évek óta nem látott szintig süllyedhet.

A prognózis indoklása céljából a Deutsche Bank egy indexet is létrehozott, amely az infláció és a munkanélküliség közötti távolságot követi az elmúlt 60 év adatai alapján, figyelembe véve a Fed nyilvános céljait is ezen mutatókkal kapcsolatban. Mindezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy 

a Fed sokkal jobban le van maradva, mint a 80-as évek eleje óta bármikor. 

Ebben az időszakban a rendkívül magas infláció hatására a jegybank rekordmagasságig emelte a kamatokat, romba döntve ezzel a gazdaságot.

A pénzintézet szerint a történelmi tapasztalatok szerint a Fed sosem volt képes még a célokat csupán kevéssé meghaladó drágulást és foglalkoztatást sem normalizálni anélkül, hogy a gazdaságot ne taszítsa jelentős recesszióba.

Figyelembe véve, hogy a munkaerőpiac túlságosan feszes – a munkanélküliség akár két százalékkal is alacsonyabb lehet a kelleténél –, egy enyhe nem elegendő a bank szerint. A gazdaság ezt követően 2024 közepére pattanhat vissza, amikorra a Fed ismét irányt válthat.

A Goldman Sachs szerint nem elkerülhetetlen a recesszió

Érdemes figyelembe venni, hogy senkinél nincs a bölcsek köve, így az események pontos menetét sem lehet megjósolni. A Deutsche Bank ugyanis a leginkább pesszimista a nagy Wall Street-i bankok közül, ám mások szerint a félelmek túlzottak.

A Goldman Sachs például ugyan elismeri, hogy az inflációt és a béremelkedések szintjét visszahozni a föld közelébe rendkívüli kihívás, ám a recesszió nem törvényszerű. A bank pénteki jegyzetében arról írt, hogy 

noha recesszióra nincs szükség a drágulás megfékezésére, a növekedésnek azért le kell lassulnia a lehetséges ütemhez képest, 

ami valóban magában hordozza a visszaesés veszélyét.

Hasonlóan optimista az UBS is, mely azt reméli, hogy a növekedés folytatódik azt követően is, hogy a Fed erőteljesebben lép fel az infláció ellen. A bank hétfői jegyzete szerint az infláció enyhülni fog a jelenlegi szintekről, és nem számítanak recesszióra az emelkedő kamatszint miatt sem.

A háború és a lezárások is inflációs kockázatokkal járnak

A Deutsche Bank borús prognózisa hátterében az áll, hogy szerintük a magas infláció a vártnál tartósabb lehet, amihez hozzájárul a globalizáció visszafordulása, a klímaváltozás, a további fennakadások az ellátási láncokban, amit az ukrajnai háború és a kínai koronavírus elleni lezárások tovább rontanak, valamint a drágulással kapcsolatos várakozások emelkedése is.

Az infláció visszatért és itt is marad

– ez a Deutsche Bank jóslatának a lényege.

Amennyiben ez igaznak bizonyul, úgy a Fed drámai kamatemelésekre kényszerülhet. A kamatemelési ciklust márciusban 25 bázispontos emeléssel kezdő amerikai jegybank élén álló Jerome Powell is elismerte a múlt héten, hogy a jövő heti kamatdöntésen akár 50 bázispontos növelésre is sor kerülhet.

A német bank szerint bármennyire is csábító a lassabb cselekvés és az azzal járó zökkenőmentes leszállás, az nem fog megtörténni. A pénzintézetnél úgy látják, hogy az elhúzódó infláció által okozott gazdasági, pénzügyi és társadalmi károk minimalizálása érdekében érdemesebb inkább a túl határozott lépések irányában hibázni.