Az elhúzódó háború minden egyes napjával nehezebb helyzetbe kerül az ukrán gazdaság. Az ipari termelés 40 százaléka eltűnt, az a felére esett vissza, a gabonakivitel 90 százalékot zuhant. A költségvetési mínusz napról napra gyarapszik, a belső menekültek megtakarításai is rohamosan fogynak.

Fotó: SERHII HUDAK / AFP

Az hivatalosan 15 százalékon áll, de a valóságban sokkal rosszabb a helyzet. A kormány mesterséges eszközökkel igyekszik szinten tartani a hrivnyát, korlátozta a pénzügyi tranzakciókat, még csak a valutaárfolyamokra is felső sapkát szabott.  Szakértők hatalmas szegénységet jósolnak az országban, noha Ukrajna eddig is Európa legszegényebb államai közé tartozott.

Kárpátalján is megugrottak a fogyasztói árak.

A boltokban, piacokon 30-40 százalékkal kerül minden többe, mint a háború előtt.

Az ingatlanpiacon viszont teljesen elszabadultak az árak. Amíg Ungváron havi 100 és 200 dollár között mozgott az albérletek ára, ez most a többszörösére ugrott. A tehetős kijevi menekültek akár ezer dollárt is hajlandók fizetni egy-egy lakásért. Kárpátalján a privát szektorban gyakorlatilag nincs szabad szálláshely, a háború elől menekülők közül közel 400 ezren leltek ideiglenes otthonra Ukrajna legnyugatibb megyéjében.

A békeidőben valamivel több mint százezres Ungváron majd 50 ezren vannak, a város nem bírja el a megnövekedett forgalmat, a hatalmas tumultust. A kijevi elit réteg ráadásul az új építésű ingatlanok felvásárlásába kezdett, ami még tovább srófolja felfelé az árakat. Arra is számítani kell, hogy nagyon sok menekült Kárpátalján próbál majd új életet kezdeni, ez is erős befolyással lesz az ingatlanpiacra. Az állam kompenzációt ígér azoknak, akiknek odaveszett a házuk.