Blinken szerint Caracas és a Guaidó vezette Egyesült Platform nevű ellenzéki szövetség között zajló megbeszélések a demokrácia felé haladnak. Hangsúlyozta, hogy a demokratikus átmenetnek békésnek kell lennie, és ki kell állni a szabad és tisztességes választások mellett. A latin-amerikai országban a 2018-as elnök- és a 2020-as parlamenti választást is bojkottálta az ellenzék, mert szerintük a kormánypárt csalást követett el.

A USA külügyminiszterének optimista szavai ellenére tegnap kiderült, hogy

Washington nem fogja meghívni Venezuelát az amerikai állam- és kormányfők kilencedik, júniusra tervezett Los Angeles-i csúcstalálkozójára.

A bejelentés szerint nem kap meghívást Kuba és Nicaragua sem, mégpedig azért, mert ezekben az országokban szerintük sérül a demokrácia. Arról nincs hír, hogy az USA által támogatott Guaidó kap-e meghívást a konferenciára.

Venezuela,Breaks,Into,Pieces,On,A,Map,Of,South,America
Fotó: Shutterstock

A venezuelai kormány és az ellenzék tavaly augusztusban állapodott meg a párbeszédről, ám Caracas októberben megszakította az egyeztetéseket, miután Alex Saab kolumbiai üzletembert, Nicolás Maduro venezuelai elnök közeli munkatársát, akit az amerikai igazságszolgáltatás pénzmosással vádol, a Zöld-foki-szigeteken kiadták az Egyesült Államoknak.

Az Egyesült Államok és többtucatnyi más ország szerint a 2013 óta hatalmon lévő Maduro csalással nyerte meg a 2018-as elnökválasztást, ezért szankciókkal ki akarták kényszeríteni a távozását. Washington 2019-ben megszakította diplomáciai kapcsolatait Venezuelával, és – csaknem 50 másik országgal együtt – Guaidót ismerte el az ország ideiglenes elnökének.

Washington és Caracas viszonya most mégis enyhülni kezdett az ukrajnai háború kitörése miatt. 

Elemzők szerint az Egyesült Államok a közeledéssel Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Oroszországot tervezi elszigetelni a világ egyik legnagyobb kitermelésre váró kőolajkészletén elterülő országtól.