Az Európai Unió a növelné a megújuló energiaforrások, például a nap- és szélenergia használatát, valamint a szénfelhasználás rövid távú növelését tervezi, hogy minél előbb csökkenteni tudja az orosz energiafüggőséget – tudatta a The Guardian. 

Az orosz energiáról való leválás kidolgozott tervezet felülírná az európai zöld megállapodásban lefektetett célkitűzéseket: a javaslat alapján 2030-ra az unió energiaellátásának 45 százaléka megújuló energiaforrásokból származna, ami előrelépés lenne az egy évvel ezelőtt javasolt 40 százalékos célkitűzéshez képest. Az unió emellett 2030-ig 13 százalékkal csökkentené az energiafogyasztást, szemben a jelenlegi 9 százalékos célértékhez képest.

Egyértelmű, hogy véget kell vetnünk ennek az energiafüggőségnek, méghozzá jóval gyorsabban, mint ahogy azt a háború előtt gondoltuk

 – mondta Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős uniós tisztviselő. Arra a javaslatra, hogy az új energetikai infrastruktúrára – többek között szélerőművekre és napelemekre – 210 milliárd eurót kellene fordítani, Timmermans elmondta, hogy az EU évente 100 milliárd eurót költ el csak az orosz fosszilis energiára.

Az átállás felgyorsítása azt jelenti, hogy a pénz Európában maradhatna és az európaiak energiaszámlái csökkennének

 – jelentette ki.

Timmermans szerint reális az unió számára a 2050-re kitűzött nettó zéró karbonkibocsátási cél megvalósítása, és hangsúlyozta, hogy amennyiben Európa valóban csökkenteni tudja az energiafogyasztását a megújuló energiaforrások gyors bevezetésével egyidejűleg, abban az esetben még a korábbinál is gyorsabban csökkenthetjük a kibocsátásunkat.

An aerial view shows solar panels at a floating photovoltaic plant on the Silbersee lake in Haltern, western Germany, with wind turbines in the distance on April 22, 2022. - Germany's largest floating solar park is currently being built and will produce almost three million kilowatt hours of electricity per year. (Photo by Ina FASSBENDER / AFP)
Fotó: INA FASSBENDER / AFP

Az uniós tisztviselők elismerték, hogy az orosz energiafüggőség csökkentése rövid távon több széntüzeléssel és atomenergia-felhasználással járna. 

Az energiáról való elválás egyúttal az Egyesült Államokból és Katarból érkező cseppfolyósított földgáz (LNG), valamint az Azerbajdzsánból származó vezetékes gáz importjának növelését jelentené. A Bizottság szerint akár 12 milliárd eurót – a 210 milliárd eurós többletszükséglet mintegy 6 százalékát – is felemészthet az LNG szállításához szükséges összeköttetések kiépítése, illetve az olajerőművek korszerűsítése.

A zöld aktivisták azonban aggodalmuknak adtak hangot a közel-keleti és kaukázusi területekről érkező cseppfolyósított földgáz beszerzésére vonatkozó tervekkel kapcsolatban, és bírálták az új gázinfrastruktúrának adott zöld utat.

This picture taken from a plane shows wind turbines through stratocumulus clouds over Germany on December 7, 2021. (Photo by Olivier MORIN / AFP)
Fotó: OLIVIER MORIN / AFP

Minél többet költünk gázimportra, annál nagyobb a veszélye annak, hogy a társadalom legkiszolgáltatottabb rétegei nem tudják kifizetni energiaszámláikat, ezáltal tovább súlyosbítva a klímaválságot, miközben világszerte más, fosszilis energiahordozókkal működő elnyomó rezsimeket finanszírozunk

 – mondta Murray Worthy, a Global Witness munkatársa.

A megújuló energiafelhasználás felgyorsítása érdekében az unió megkönnyítené a vállalatok számára a szél- és napelemparkok építési engedélyének megszerzését. Egy szélerőműpark esetében ez ugyanis akár kilenc évet is igénybe vehet, míg a napelemparkok esetében négy évbe telik a jóváhagyás. A jogi törvények bármilyen változtatásához a nemzeti és helyi hatóságok intézkedésére lenne szükség.

Így szabadulna az orosz energiafüggőségtől az EU

Az Európai Bizottság szerint 210 milliárd euró beruházás szükséges a következő 5 évben.